Textilmuseet
Borås Stad

SVE | FIN | ENG

SVE | FIN | ENG

Borås Pride

Under Borås andra Pridefestival slår vi åter ett slag för allas rätt att klä sig efter eget tycke. Prova att klä dig fri från normer i museets tält på Stora Torget. Att prova kläder är ett enkelt och kul sätt att leka med roller och prova en annan stil. I Pride-verkstan i DIY kan du tillverka egna flaggor och pins inför Prideparaden eller bara för att visa ditt stöd för mångfald.

13-17 Juni 2017

Regnbågsverkstad: Prideflaggor, pins och stickning. Textilmuseet/ DIY. Tisdag 13/6 - Lördag 17/6 kl. 12-16
Kom och var kreativ tillsammans med andra eller på egen hand! I Textilmuseets makerspace ”DIY” finns tyger, symaskiner, garner och annat material. Visa ditt stöd för Pride och gör regn-bågspins, sy en flagga till paraden eller något annat efter egen fantasi. På torsdag och fredag 15-16/6 finns workshopledare på plats för att inspirera och visa. Du kan t.ex. sticka eller virka pulsvärmare, sjal, mössa eller andra accessoarer i härliga Pridefärger. Vi tar också fram några av Textilmuseets stickmaskiner och med hjälp av museets personal får du prova maskinstickning och göra t.ex. en halsduk eller ett sittunderlag.
Drop-in, ingen föranmälan & fri entré till Prideverkstan. Pins 5,-/st, garn till självkostnadspris, övrigt material är gratis såsom sytråd, tyg till flaggor, tyll, band, paljetter m.m.  I samverkan med Folkuniversitetet.

Klä dig fri från normer Textilmuseets tält på Stora Torget. Fredag 16/6 kl. 10-18 & Lördag 17/6 kl. 10-16
Att prova kläder är ett enkelt och kul sätt att leka med roller och prova en annan stil. I Textil-museets tält kan du prova kläder från vår stora studiesamling från hela 1900-talet. Kom å va den du är och kombinera dina egna kreativa outfits med färgstarka, romantiska, strikta, sportiga, högtidliga, festliga eller vardagliga plagg. Ta chansen att bryta dig fri från normer för en stund och uttryck ditt inre jag!

Miniutställning: Culture Clothes - Fraidoon Temoree. Textilmuseet/ DIY. Tisdag 13/6 - Söndag 18/6 kl. 12-16
Samtal kring utställningen torsdag 15/6 kl. 15
Med inspiration från traditionellt afghanskt hantverk skapar Fraidoon Temoree kläder. Tankar om gränser, plats, tradition, arv, sexualitet och mänskliga rättigheter följer arbetet och möter viljan att utbyta berättelser - i text, foto och textil. Texterna i utställningen (på engelska och dari) handlar dels om Fraidoons egen berättelse och dels en historisk inblick i det afghanska textilarvet.
Arrangör: Fraidoon Temoree i samarbete med Textilmuseet, ABF Sjuhärad, ABF Fyrbodal och föreningen KulturUngdom där Fraidoon är medlem. KulturUngdom stöttar och utvecklar konst och kultur tillsammans med unga konstnärer och kulturaktörer runtom i Västra Götaland. Läs mer på www.kulturungdom.se

Queer guidning bland textila utställningar. Textilmuseet. Torsdag 15/6 kl. 14
Visning av Textilmuseets utställningar utifrån ett normkritiskt perspektiv med museipedagog Annika Åkesson. Pågående sommarutställningar är Ekvation med den azerbajdzjanske konstnären Faig Ahmed som i sin konst utgår från traditionella handknutna mattor och Klädd för Sport – en kulturhistorisk exposé över sportklädernas utveckling under 1900-talet fram till idag, samt basutställningarna Textil Chock och Textil Kraft. Under visningen görs ett antal nedslag i utställningarna där frågor kring normer, traditioner och normbrytning tas upp.

Samtal: Afghanistan och Syrien - rätten att älska och skapa. Textilmuseet/ DIY. Torsdag 15 juni kl. 15-16
Konstnären Fraidoon Temoree, bosatt i Färgelanda och född i Afghanistan, skapar kläder med inspiration från traditionellt hantverk. Suhaib Shhab, bosatt i Borås och född i Syrien, har kontakt med homosexuella i Syrien och har skrivit ett arbete baserat på intervjuer med dessa. I anslutning till Fraidoons miniutställning Culture Clothes på Textilmuseet under Prideveckan bjuder vi in till ett samtal kring hur det kan vara att vara homosexuell och vilja arbeta med konst i Afghanistan och Syrien, hur det är att leva på distans från det som en gång var ens hem och hur det känns att titta tillbaka på en plats en kallade sitt hem men som inte accepterar ens egna kärlek och begär.
Situationen i såväl Afghanistan som Syrien för HBTQIA-personer är hård, homosexuella relat-ioner är olagliga och kan straffas med flera års fängelse. Krigen skapar djupa sår, och till de ohållbara krigssamhällena läggs stigmat över att ha en identitet som inte accepteras.
Arrangör: Fraidoon Temoree och Suhaib Shhab, i samarbete med Textilmuseet, ABF Sjuhärad och föreningen KulturUngdom som stöttar och utvecklar konst och kultur tillsammans med unga konstnärer och kulturaktörer runtom i Västra Götaland. Läs mer på www.kulturungdom.se.

Syjunta med Stitch City Rollers. Textilmuseet/ DIY. Lördag 17 juni kl. 12-14
Stitch City Rollers är Borås egna roller derby-lag! Roller derby har vuxit snabbt de senaste åren och är en lagsport som ofta pratar om HBTQIA och transinkludering. Här bjuds upp till en syjunta och ett samtal om HBTQIA inom idrotten, normkritiska lagsporter och andra tankar kring ämnet. Hur kan idrotten arbeta med inkludering? Hur är det att vara del av en normkritisk sport? Är det bara herrar i ett herrlag?

Roller derby är en lagsport som utförs på rullskridskor och har tagit världen med storm! Från 2 föreningar 2009 till 30 föreningar i Sverige 2017. Sporten är inte bara unik för att det är en full-kontaktsport som utförs på rullskridskor utan även för att den från grunden utgår ifrån att det är personer som identifierar sig som kvinnor som utför sporten, det heter exempelvis lag och herr-lag. Något mer som är unikt för sporten är att den ofta aktivt arbetar med att vara transinklude-rande och det har i år släppts en genderpolicy i Sverige som är utformad av Skridskoförbundet och gäller för allt seriespel. Det är bland annat denna policy som Stitch City rollers vill diskutera i samband med denna syjunta!
I år är det även SM-vecka i Borås där Stitch City rollers arrangerar Roller derby SM i ishallen 1-2 Juli, en fantastiskt tillfälle att uppleva denna unika sport på plats!
Arrangörer: Stitch City Rollers i samarbete med SISU och KulturUngdom.

Vimpelverkstad med flyktingnätverket. Textilmuseet/ DIY. Lördag 17 juni 14.30-16
Flyktingnätverket i Borås samlas i en textilverkstad för att skapa en gemensam vimpelbanderoll. Kom, sy och prata med oss om hur vi arbetar för att skapa ett bättre mottagande av nyanlända. Inför vimpelverkstaden har nätverkets olika parter samlat sina grupper och skapat vimplar, som nu ska sammanfogas till en helhet - det vi gör tillsammans är värdefullt.

Flyktingnätverket i Borås består av RFSL Borås Sjuhärad, Rädda Barnen, Röda Korset, Svenska Kyrkan och Kyrkornas flyktingrådgivning. Varje organisation arbetar på sitt håll med att stärka nyanlända personers plats och situation. I flyktingnätverket samlas vi för att bli än bättre på att möta personer som flytt eller av annan anledning nyligen landat i Sverige.
Arrangör: Flyktingnätverket i samarbete med RFSL Newcomers Borås Sjuhärad och ABF Sjuhärad

Fri entré

Här finns hela programmet för Borås Pridelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

DELA

Tisdag 12-16
onsdag 12-16
Torsdag 12-16
Fredag 12-16
Lördag-söndag 12-16
Måndag stängt

Observera!
Midsommar 23-24/6 stängt
Välkommen åter söndag 25/6

Textilmuseet
+46 33-35 89 50
textilmuseet@boras.se

Textilmuseet
KONTAKT

Textilmuseet, Textile Fashion Center
+46 33-35 89 50
textilmuseet@boras.se

FÖLJ OSS

Facebook
Blogspot
Youtube