Textilmuseet
Borås Stad

SVE | FIN | ENG

SVE | FIN | ENG

program

Det händer mycket på Textilmuseet och vårt program uppdateras kontinuerligt. Här ser du vilka aktiviteter, föredrag och andra programpunkter som är på gång samt kurser och workshops.
Med reservation för eventuella ändringar och feltryck.

hösten 2019


Augusti

Bokrelease: Det Engelska Arvet av Lena Sjöberg
11/8 kl 13
Det engelska arvet är en släktsaga med rötterna i England och med grenar som sträcker sig till Flor i Hälsingland och Luleå i Norrbotten. Den svenska textilhistorien, skildrad ur ett starkt kvinnoperspektiv, går som en röd tråd genom berättelsen. Välkommen till bokrelease söndagen 11 augusti!
Program:
Lena Sjöberg berättar om sin roman och om vad som inspirerat till berättelsen.
Gunilla Rydholm Eriksson läser ur boken.
Klockan 14 visar Mikael Knutsson, Textilmuseet, den första mekaniska stickmaskinen (förekommer i boken) och den övriga maskinhallen.
Mingel och boksignering.
Fri entré!

September

Torsdag 12/9 kl.15-16 Designcafé: Nobel och Rörstrand
Föreläsning om nytänkande projekt inom textil och porslin med Nobel och Rörstrand, samt om samverkan med detaljhandeln. Föreläsare är Lars-Gustaf Andersson, konstnär och kulturell frontman i Borås.
Arrangeras av Textilhistoriska Sällskapet. Fri entré för medlemmar, övriga 50 kr (museientré).

Lördag 14/9 kl 13-19 Textile Art Conference
Den 14 september arrangeras ett symposium på Textilmuseet. Möt konstnärer och forskare i föredrag och workshops kring teman från utställningen Berättelser om / Stories About – Hur textila material och metoder används för att beskriva, diskutera och förstå aktuella frågor i vår samtid.
Mer information om inbjudna konstnärer och föreläsare kommer inom kort på bit.ly/textileartconference där du också anmäler dig. Sista anmälningsdag 7 september!
Observera att konferensen hålls på engelska.
Konferensen kostar 200 SEK (100kr för studenter mot giltig studentleg.) Fika ingår i priset och betalning sker på plats. Anmälan är bindande. Avbokning efter 7/9 debiteras.
Har du några frågor är du välkommen att kontakta malena.karlsson@boras.se
Konferensen arrangeras i samverkan med Iaspis.

Lördag 21/9 kl 12-16 Staden som Galleri - Galej 2019
Under evenemanget Staden som Galleri Galej är en dag då museer och gallerier i Borås erbjuder något utöver det vanliga. Samtliga har öppet kl 12-16 den aktuella dagen och det finns en skyttelbuss för dig som vill maximera upplevelsen och besöka många eller kanske t o m alla museer. Läs mer härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
På Textilmuseet ser du In Character - Costumes & Images i stora hallen och kl 14 blir det maskinvisning i utställningen Textil Kraft, ingår i museientrén!

Torsdag 26/9 kl. 15-16 Designcafè: ”Från Rovaniemi via Borås till Tokyo”
Textilformgivare Teija Bruhn berättar om ett liv inom design med resor värden runt, möten med människor, platser och kulturer. Teija har arbetat som textildesigner i över 40 år på både Borås Wäfveri och drivit eget designföretag.
Arrangeras av Textilhistoriska Sällskapet. Fri entré för medlemmar, övriga 50 kr (museientré).

Torsdag 26/9 kl. 17-21 Textilbaren: Scenoutfits inom rockmusiken
Föreläsning med Anders Kärrman.
Fri entré. Plats: Pumphuset.
Arrangeras i samverkan med Textilmuseet, Creative Cluster & Marketplace Borås

oktober

Lördag 5/10 kl 13.00 Vernissage: I Ritens rum – Om möte mellan tyg och människa
Öppning av utställning med textilkonstnär och forskare Birgitta Nordström.

Lördag 12/10 kl. 09-16 ”Textil nära livet”
Föreningsdag med föreläsningar och dräktvisning. Läs mer här.länk till annan webbplats
Inträde 250 kr inkl. fika och lunch, föranmälan till: vgregion@sv.se
Arrangeras i samverkan med Västarvet Slöjd, Studieförbundet Vuxenskolan och Västergötlands hembygdsförbund.

Torsdag 31/10 kl. 17-19 I ritens rum - om mötet mellan tyg och människa
Möt textilkonstnären och forskaren Birgitta Nordström i ett föredrag och specialguidning av utställningen I Ritens rum. Textilen är aldrig abstrakt. Den håller om oss och gör att vi inte fryser. Med hjälp av den berättar vi historier. När det handlar om döden och dödens ritualer har textilen en viktig betydelsebärande funktion. Om detta handlar Birgittas föredrag
Ingår i museientrén.

November

Torsdag 7/11 kl. 15.00 Designcafe : Borås i kris- och folkhemstider
Professor Lars G Strömberg föreläser om Borås historia med utgångspunkt från 1930-talets kristider då textilindustrin gjorde Borås till ett undantag och folkhemsbygget tog fart.
Arrangeras av Textilhistoriska Sällskapet. Fri entré för medlemmar, övriga 50 kr (museientré).

Torsdag 14/11 kl. 17.00 Designcafé - F/ACT movement
Sveriges Regering vill hjälpa textil- och modeindustrin att ställa om till att bli hållbar, cirkulär och följa FN´s mål i Agenda 2030. Kom och lyssna till hur den nationella plattformen Textile and Fashion 2030 som drivs av Smart Textiles och Textilhögskolan kommer stödja industrin i omställningen.
Arrangeras av Textilhistoriska Sällskapet. Fri entré för medlemmar, övriga 50 kr (museientré).

Lördag 30/11 Vernissage: Gianni Versace Retrospective
Invigning av vinterns stora utställning på Textilmuseet om pionjären Gianni Versace som i slutet av 1900-talet utmanade modets regler med sin gränsöverskridande design. Versace kombinerade exklusivt klassiskt skrädderi med gatumode och kroppssmickrande skärningar för både män och kvinnor. Han blandade friskt musik, mode, konst och inredning och skapade innovativa mönster där det antika italienska arvet mötte barock och popkonst. Versace är också känd för sina sensationella reklamkampanjer med dåtidens supermodeller och blev kändisarnas favoritdesigner under 1980- och 90-talen. Utställningen visar ett 70-tal utvalda originalplagg för både dam och herr som lånats in från några av världens främsta samlare av Gianni Versaces design. Utställningen är kurerad av Versace-experten Karl Von Der Ahé, och presenteras i samverkan med Borås TME.
Läs mer här.

December

Torsdag 5/12 kl. 15.00 Designcafé: Designgruppen i Borås
Medlemmar ur Designgruppen i Borås berättar om sin verksamhet under 25 år, 2004-2019, under ledning av moderator Jonas Larsson. Samtidigt visas en miniutställning med verk designade av medlemmar ur gruppen.
Arrangeras av Textilhistoriska Sällskapet. Fri entré för medlemmar, övriga 50 kr (museientré).


TEXTILHISTORISKA SÄLLSKAPET

Se Textilhistoriska sällskapets program här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

  


Kurser och workshops

Passa på att utveckla din egen kreativitet eller fördjupa dig i något! På Textilmuseet anordnas kontinuerligt kurser och workshops, ibland av externa arrangörer som exempelvis Folkuniversitetet, se då gärna arrangörens hemsida för mer information om föranmälan eller priser.

Mer info om kommande kurser och workshops kommer inom kort!


DIY är alltid öppet när museet är öppet!


Välkommen att skapa själv i våra DIY-ytor! Här finns också Provningsgarderoben där du kan prova kläder och assessoarer från hela 1900-talet.
Tag gärna en bild och tagga #textilmuseet

DELA

MÅn stängt
tis 12-17
ons 12-17
tors 12-19
Fredag 12-17
Lördag-söndag 12-16

Textilmuseet
Textile Fashion Center
Skaraborgsvägen 3 A, SE-501 80  Borås
+46 33 35 89 50
textilmuseet@boras.se

Textilmuseet

KONTAKT

Textilmuseet, Textile Fashion Center
+46 33-35 89 50
textilmuseet@boras.se