Textilmuseet
Borås Stad

SVE | FIN | ENG

SVE | FIN | ENG

program

Här ser du vilka aktiviteter, föredrag och program som är på gång på Textilmuseet under våren 2018.
Med reservation för eventuella ändringar och feltryck.

Öppna visningar
(ingår i entrébiljetten, ingen förbokning, ca 30 min)


"Lite av varje" torsdag kl 18, lördag-söndag kl 14

Maskinvisningar med textiltekniker Anders Berntsson och Mikael Knutsson. 
Torsdag kl 18 den 25/1, 8/2, 8/3, 22/3, 19/4, 31/5
Lördag & söndag kl 14 den 27 -28/1, 10-11/2, 10-11/3, 24-25/3, 21- 22/4, 5-6/5, 2-3/6, 16-17/6

Läs mer om vad vi erbjuder för bokade visningar»

VINTERProgram 2017/2018


JANUARI

Tor 18/1 kl 17.30 Visning av The Weather Diaries. Normal museientré.

Tor 25/1 kl 15 Designcafé: ”Män och kvinnor, kläder och mode i det antika Rom”
Föreläsning av Lena Larsson Lovén, docent i historia vid Göteborgs universitet.
Arrangörer: TextilHistoriska Sällskapet och Internationellt Vävcenter. Fri entré för medlemmar i arrangörsföreningar, övriga normal museientré.


FEBRUARI

Lör 3/2 kl 12-14 Lördagsbarn - Textiltryck med stämplar och schabloner
Tag gärna med något att trycka på. Till exempel t-shirt, örngott, väska eller något annat textilt som behöver piffas upp.
Ingen föranmälan, fri entré för medföljande vuxen

Lör 3/2 kl 13 Konstnärsvisning med Sarah Cooper i The Weather Diaries.
Idag får du möta Sarah Cooper, ena halvan av konstnärsduon Cooper&Gorfer. I visningen berättar Sara om arbetet bakom den magiska utställningen The Weather Diaries, om mötena med de kreativa människorna från våra västligaste grannländer och om duons egen konstnärliga processer. Normal museientré.

Tis 13/2 kl 13-15 Sportlovsaktiviteter - The Weather diaries, visning och eget skapande
The Weather Diaries är en sagolik och spännande utställning med fotografier och textila verk. Kl 13 börjar vi med att upptäcka utställningen, sedan får du skapa egna textila verk inspirerade av det vi sett.
Ingen föranmälan, fri entré för medföljande vuxen.

Ons 14/2 kl 12-15 Sportlovsaktiviteter - Textiltryck med stämplar och schabloner.
Tag gärna med något att trycka på. Till exempel t-shirt, örngott, väska eller något annat textilt som behöver piffas upp.
Ingen föranmälan, men arbetsytorna är begränsade så räkna med att det kan bli en viss väntetid. Fri entré för medföljande vuxen.

Tor 15/2 kl 15 Designcafé: ”Modedesign på Textilhögskolan”
Föredrag om Textilhögskolans modeutbildningar och -projekt som de senaste åren rönt mycket uppmärksamhet både nationellt och internationellt. Arrangör: TextilHistoriska Sällskapet – fri entré för medlemmar, övriga normal museientré.

Tor 22/2 kl 17.30 Visning av The Weather Diaries. Normal museientré.

Tis 27/2 kl 18-19.30 Föredrag ”Rensa i garderoben och förnya din stil”
Är din garderob full med kläder du inte använder eller är du osäker på vilka kläder som passar just dig? Välkommen till en kväll som ger många aha-upplevelser och tips att ta till hemma i garderoben! Agneta Johansson är en välrenommerad föreläsare när det gäller stil och styling. Med föredraget vill hon inspirera till att med hjälp av färg, form och stil lyfta fram det positiva. Arrangör: Medborgarskolan. Föranmälan till Medborgarskolan i Borås, entré 395kr.


MARS

Tor 1/3 kl 15 Designcafé: ”Siwaprojektet”
Utifrån forsknings- och utställningsprojektet Tutanchamon´s Wardrobe uppstod kontakter i oasen Siwa i libyska öknen i Egypten. Ingela Högberg är huvudansvarig för ett pedagogiskt projekt för barn och kvinnor i oasen, och berättar och visar bilder om hur det utvecklats sedan starten 2006. Hantverksprodukter från Egypten säljs i samband med presentationen.
Arrangör: TextilHistoriska Sällskapet – fri entré för medlemmar, övriga normal museientré.

Lör 3/3 kl 13 Visning av The Weather Diaries.
Normal museientré.

Tor 22/3 kl 17.30 Visning av Maja Gunn: Play. Normal museientré.


APRIL

Ons 4/4 kl 12-17 Vernissage: Next Level Craft
Vandringsutställningen Next Level Craft presenterar nyskapande och gränsöverskridande slöjd i en sagolik iscensättning av magiska väsen, musik och föränderligt ljus. På Textilmuseet får utställningen ett textilt fokus med bl.a. flera särskilt inbjudna hantverkare som skapat nya verk. Utställningen invigs med inspirerande aktiviteter för alla skaparsugna. Fri entré.

Ons-lör 4-7/4 Påsklovsaktiviteter Next Level Craft
Under invigningsveckan av den sagolika slöjdutställningen Next Level Craft fylls Textilmuseet med inspirerande aktiviteter för alla skaparsugna. Inspireras av den magiska stämningen i utställningen och slöjda tillsammans i en kreativ miljö! Utförligare program kommer under februari.

Tor 19/4 kl 17.30 Visning av Next Level Craft. Normal museientré.

Tis-sön 24-29/4 Fashion Revolution Week
Den 24 april är årsdagen av fabriksraset Rana Plaza i Bangladesh 2013 då över 1100 textilarbetare miste livet. Världen över uppmärksammas dagen och veckan genom den ideella organisationen Fashion Revolution och uppropet #whomademyclothes. http://fashionrevolution.org/

Tis 24/4 kl 15 Fashion Revolution Day: Designcafé  ”Hållbart mode – designutveckling och nya uttryck inom upcycling och remake”
Anna Lidström, designer, stylist och doktorand inom mode vid Högskolan i Borås, har under många år arbetat med olika aspekter av hållbart mode. Som konstnärlig ledare för Re:textiles har hon arbetat mot svenska modekedjor men också för att utveckla secondhandbranschen. Anna berättar om hur man kan arbeta med mode utan att använda ny råvara och på så sätt spara pengar, kemikalier och naturresurser men samtidigt utveckla intressant mode. Hur kan design förändra världen?
Arrangör: TextilHistoriska Sällskapet – fri entré för medlemmar, övriga normal museientré.


MAJ

Tor-lör 3-5/5 Vävrunda i Sjuhärad
Föreningen Internationellt Vävcenter arrangerar för andra gången en ”Vävrunda” med aktiviteter i Borås och Marks kommuner. Se hela programmet på deras hemsida: http://weavingcenter.se/
Textilmuseet är öppet torsdag 10-19, samt fredag och lördag 10-17 och erbjuder visningar av:
-Textilmaskinerna tor kl 11 & 18, fre & lör kl 11 & 15
-Next Level Craft tor, fre & lör kl 13

Vi plockar också fram några vävda godbitar ur samlingarna, t.ex. ett par ”Tutankhamun-tunikor” och alla besökare kan slå in egna inslag i museets ”väv-rundel”.

På Borås Museum hålls visningar om knallens historia i förläggargården Fällhult på torsdag och fredag kl. 11 & 13, samt lördag kl. 11. Även Almedahls Fabriksmuseum håller öppet.

Ons 30/5 e.m. Vernissage/Event: EXIT 18
Textildesignstudenterna på Textilhögskolan ställer ut sina examensprojekt på kandidat- och masternivå. Se tider och mer info på Textilhögskolans hemsida under våren.
Ingen föranmälan till vernissagen på Textilmuseet, däremot till modevisningen på Marketplace Arena via Textilhögskolans web.

Se Textilhistoriska sällskapets hela program här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

DIY är alltid öppet när museet är öppet!


I DIY erbjuder vi kul aktiviteter för alla åldrar. Ingen föranmälan, bara att droppa in. Aktiviteterna sker på egen hand.
Välkommen att skapa!
Tag gärna en bild på det du skapat och tagga #textilmuseet

I DIY finns även vår Provningsgarderob som är fylld med kläder och accessoarer från hela 1900-talet. Vilken stil klär du bäst i?

Skapa i textil!


- Ta chansen att delta i en workshop eller studiecirkel i kreativa textila tekniker med kunniga lärare. I DIYs inspirerande miljö erbjuder vi många roliga kurser i samverkan med studieförbund.

Arrangörer Folkuniversitetet och Medborgarskolan. Mer information om innehåll, kostnad samt föranmälan till respektive studieförbund, se nedan. Kurserna ges i mån av tillräckligt många anmälda. Se vårens kurser här>PDF

Folkuniversitetet
Anmälan via hemsidan www.folkuniversitetet.se/boraslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster scrolla ner på sidan till Kurser i Borås och välj ämne Konsthantverk - kurslistan kommer fram. Frågor: info.boras@folkuniversitetet.se eller tel 033-722 59 50

Medborgarskolan
Anmälan via hemsidan www.medborgarskolan.se/boraslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i vänster ruta välj ämne Konst och hantverk - kurslistan kommer fram. Frågor: boras@medborgarskolan.se eller tel 033-20 77 40

DELA
Textilmuseet
KONTAKT

Textilmuseet, Textile Fashion Center
+46 33-35 89 50
textilmuseet@boras.se

FÖLJ OSS

Facebook
Blogspot
Youtube