Textilmuseet
Borås Stad

SVE | FIN | ENG

SVE | FIN | ENG

skola

Textil och modeindustrins hjärta ligger sedan länge i Borås och Sjuhäradsbygden, vilket ger oss en unik möjlighet att öka kunskapen kring textil och design i pedagogiska sammanhang. Tillsammans med kunnig pedagog erbjuder vi visningar och aktiviteter för elever från förskoleåldern till gymnasiet.

Våra skolprogram vill inspirera och ge nya perspektiv kring aktuella frågor som rör textil. Alla barn och ungdomar ska få kunskap om vårt kulturarv. Sjuhäradsbygdens textila profil och kulturhistoria har en särskild plats hos oss och ingår som en naturlig och levande del i vårt utbud.

Textilmuseets ambition är att alla elever ska känna sig inkluderade, bli sedda och komma till tals under besöket. Våra visningar bygger på och bjuder in till aktiva diskussioner kring olika frågeställningar.

Skolprogrammen på Textilmuseet är kopplade till skolans styrdokument. Med särskilt fokus på de ämnen som ryms inom museets uppdrag, se under respektive skolprogram. Vår förhoppning är att lärare ska använda museet som ett verktyg och komplement till undervisningen.

Skolprogram VT-2017


UPPTÄCK MUSEET
”Om vi ser till de barn som inte förstår sig på det teoretiska, som inte förstår sig på sifferkoden med en gång, de behöver göra på ett annat sätt. Och här blir museerna för mig en så obetalbar tillgång, de får andra material, andra sinnesintryck, en förståelseprocess på ett annat vis”
Mats Andersson, lärare förskolelärarutbildningen
För de minsta barnen är ett museibesök en stor upplevelse! I deras takt upptäcker vi därför museet, vi kikar runt i utställningarna, känner på textila föremål eller kanske klär ut oss. I den här visningen är det barnens nyfikenhet och lust som styr var vi hamnar.
Besöket tar ca 1 timme. Förskola- f-klass

MASKINVISNING MED TEXTILTEKNIKER
En upplevelseguidning i textilmaskinernas bullrande värld. I textilindustriutställningen Textilkraft, får eleverna se och lyssna på maskinerna som spinner garn, väver tyg, stickar strumpor, knypplar spets och flätar snören.
Visningen tar 40 min. Årskurs 1-3

INDUSTRIVANDRING - Textiltema
I vår stad finns mängder av spår från Textilindustrin som har påverkat stadens utveckling och utformning. Textilindustrin har också påverkat miljön i och kring Viskan vilket går att jämföra med förorenade vattendrag i dagens produktionsländer. Lektionen börjar med en reflektion kring textilindustrin idag, var tillverkningen äger rum, varför industrin förlagts till sk låglöneländer och hur miljön påverkas av industrin. Samma frågeställningar används i det historiska materialet.
Samling vid Textilmuseet, visas mars – juni, vandringen tar max 90 min. Årskurs 8- 9 Gymnasiet

TYGTRYCK OCH FÄRGER
Välkommen att jobba med textiltryck och textilfärger på museet! Eleverna får välja vad de vill trycka på. Det finns tyger och tygkassar stora och små. Det går också bra att ta med sig något eget att trycka på t ex en t-shirt. I samband med besöket passar vi på att ta en titt på museets utställningar.
Tidsåtgång 60-90 min. Grundsär

NEW NORDIC FASHION ILLUSTRATION
Under februari till maj får ni möta nutida modeillustrationer av tjugo illustratörer från Sverige, Norge, Danmark, Finland och Estland.
Som konstform befinner sig modeillustration mellan reklam och konst. Illustrationerna är i olika tekniker som collage, akvarell, tusch och digital bearbetning. I samband med visningen erbjuder vi eleverna att få prova på att göra illustrationer i olika tekniker. Anpassas efter ålder.
Utställningen är en guldgruva för bildundervisningen och täcker in stora delar av centrala innehållet för bildämnet för årskurs 1-3, årskurs 4-6, Grundsär, Årskurs 7-9 Gymnasiet SFI- och vuxenutbildningar

FASHION REVOLUTION WEEK
Måndag 24/4  Fashion Revolution Day Skolseminarie
Två halvdagsseminarier för gymnasiet och åk. 9 kring hållbarhetsfrågor i modebranschen. Föreläsningar om arbetsvillkor i klädtillverkningen i Asien, föroreningar i Viskan från textilindustrin och exempel på hållbar produktion i framtiden såsom ekologisk färgning, återbruk och återvin-ning. Vad kan alla själva göra för att påverka och vad innebär Fashion Revolution?
För mer information samt anmälan:  karin.olssonlindstrom@boras.se & annika2.akesson@boras.se

Välkommen till en halvdag på Textilmuseet tillsammans med Stadsteatern!
Under en rolig och lättsam förmiddag får eleverna prova kläder, lyssna på sagor och berättelser, skapa med färg och textil.

Temat är att resa, som kan vara den egna resan hit eller en drömresa eller någon annans resa. Resan kan vara kort eller lång, framtid eller dåtid.

Detta pågår under maj 2017. Vi vänder oss i första hand till förberedelseklasser men i mån av plats är andra klasser också välkomna.

Boka ditt besök genom Textilmuseet
Boka: 033-35 89 50
Fråga: karin.olssonlindstrom@boras.se, annika2.akesson@boras.se

Bra att veta inför besöket

Matsäck eller frukt får ätas i museet i anslutning till entrén, ingen förtäring eller dryck i utställningarna.
Går ni på egen hand eller med guide så vill vi att ni anmäler/bokar ert besök.
Till ytterkläder och väskor finns små garderobsvagnar där en grupp kan disponera en egen vagn.

DELA

Tisdag 12-16
onsdag 12-16
Torsdag 12-16
Fredag 12-16
Lördag-söndag 12-16
Måndag stängt

Textilmuseet
+46 33-35 89 50
textilmuseet@boras.se

Textilmuseet
KONTAKT

Textilmuseet, Textile Fashion Center
+46 33-35 89 50
textilmuseet@boras.se

FÖLJ OSS

Facebook
Blogspot
Youtube