Textilmuseet
Borås Stad

SVE | FIN | ENG

SVE | FIN | ENG

skola

Textil och modeindustrins hjärta ligger sedan länge i Borås och Sjuhäradsbygden, vilket ger oss en unik möjlighet att öka kunskapen kring textil och design i pedagogiska sammanhang. Tillsammans med Textilmuseets pedagoger erbjuder vi visningar och aktiviteter för elever från förskoleåldern till gymnasiet.

Våra skolprogram vill inspirera och ge nya perspektiv kring aktuella frågor som rör textil. Alla barn och ungdomar ska få kunskap om vårt kulturarv. Sjuhäradsbygdens textila profil och kulturhistoria har en särskild plats hos oss och ingår som en naturlig och levande del i vårt utbud.

Textilmuseets ambition är att alla elever ska känna sig inkluderade, bli sedda och komma till tals under besöket. Våra visningar bygger på och bjuder in till aktiva diskussioner kring olika frågeställningar. Skolprogrammen på Textilmuseet är kopplade till skolans styrdokument. Visningen utformas och anpassas i mötet med eleverna, utifrån deras ålder, förutsättningar, intresse och kunskapsnivå.

Program VT-2019

UPPTÄCK MUSEET

Förskola och förskoleklass
För de minsta barnen är ett museibesök en stor upplevelse! I deras takt upptäcker vi därför museet, vi kikar runt i utställningarna, känner på textila föremål eller kanske klär ut oss. I den här visningen är det barnens nyfikenhet och lust som styr var vi hamnar.

JAKTEN PÅ ULLHARARNA

Förskola
Ullharar
kallades tidigare arbetarna som jobbade på bomullspinnerierna. Efter en arbetsdag var de fulla med bomullsludd. Men på Textilmuseet har en annan sorts ullharar letat sig in och finns gömda i hela museet. Vi behöver hjälp med att leta upp dem. När vi hittat alla gör vi sedan våra egna små ullharar.

TEXTIL KRAFT OCH TEXTIL CHOCK

Årskurs 1-6
Här möter eleverna textilmaskinerna, tekniken, kraftkällorna, textilarbetaren, arbetsvillkoren, konsumtionsproblematiken, miljön, forskningen och textilbranschens framtid. Textilindustrins utveckling skildras genom människors liv och berättelser, lokalt möter globalt, historia möter nutid.

Vi utgår från våra basutställningar Textil Kraft och Textil Chock och sedan arbetar vi på olika sätt beroende på eleverna eller era särskilda önskemål. Fokus kan vara industrialiseringen, konsumtion och miljö, globala arbets- och levnadsförhållanden eller hembygd.


BALENCIAGA – MASTER OF COUTURE

Åk 1-6 högstadiet samt gymnasieklasser
Cristóbal Balenciaga är en av 1900-talets mest aktade modeskapare. Hans design kännetecknas av skulpturala kvaliteter, skicklig hantering av textila material och dramatiska färger och texturer. Samtida modedesigner kallade honom ”Mästaren”.

Utställningen fokuserar på storhetstiden under 1950 - 1960 talet då hans enastående kreativitet revolutionerade modet. Balenciagas djärva arkitektoniska linjer frigjorda från kroppens restriktioner påverkar modet än idag och utställningen visar även plagg av senare designer som fortsatt i mästarens spår såsom Hubert de Givenchy, Yohij Yamamoto, Iris Van Herpen och Hussein Chalayan.

Utställningen är producerad av Victoria and Albert Museum i London.

Visas Januari- 17 april, tisdag, onsdag och torsdag, endast förmiddagar, från kl 8

TEXTIL, KONSUMTION, MILJÖ OCH ARBETSVILLKOR

Högstadie- och gymnasieklasser
I Sverige köper varje person i genomsnitt 13 kg ny textil per år! Detta motsvarar ungefär 50 plagg. Hur många plagg hinner man använda egentligen och hur viktigt är det med trender?

För hundra år sedan fanns inte så mycket att köpa och i stället för att slänga så lagade man kläderna. Vad kan vi lära av det idag?

Dessutom innehåller våra kläder oftast mycket kemikalier och mängder av energi och vatten har gått åt vid framställningen. Till de fibrer som odlas används i de flesta fall bekämpningsmedel för att motverka skadeangrepp. Det här får stora konsekvenser för miljön och för de som arbetar inom textilindustrin dessutom finns giftrester kvar i plaggen när vi köper dem.

Var tillverkas kläderna och av vem? Förr tillverkades kläderna här i Borås men numera sker produktionen i låglöneländer t ex i Sydostasien. Hur ser arbetsvillkoren och livssituationen ut för textilarbetarna? På museet finns ett uppbyggt textilarbetarhem från Bangladesh som ger en bild av hur verkligheten där kan se ut.

I museilektionen ingår värderingsövningar och praktiska moment som skapar förståelse för hur val och prioriteringar i vardagen kan påverka miljön.

Dessutom diskuterar vi hur vi kan tänka nytt kring konsumtion och förändra våra vanor för en hållbar framtid.

Kontakt och bokning

Bokning:  bokning.textilmuseet@boras.se
Kontakt: karin.olssonlindstrom@boras.se annika2.akesson@boras.se eller textilmuseet@boras.se telefon: 033-35 89 50 tis-fre kl 12-16.

Bra att veta inför besöket

Matsäck eller frukt får ätas i museet i anslutning till entrén, ingen förtäring eller dryck i utställningarna.
Går ni på egen hand eller med guide så vill vi att ni anmäler/bokar ert besök.
Till ytterkläder och väskor finns små garderobsvagnar där en grupp kan disponera en egen vagn.

DELA

Textilmuseet
Textile Fashion Center
Skaraborgsvägen 3 A, SE-501 80  Borås
+46 33 35 89 50
textilmuseet@boras.se

Textilmuseet

KONTAKT

Textilmuseet, Textile Fashion Center
+46 33-35 89 50
textilmuseet@boras.se