Textilmuseet
Borås Stad

SVE | FIN | ENG

SVE | FIN | ENG

Vävrundan 2018

Fokus på vävning i Sjuhäradsbygden. I och kring Borås, Rydal, Kinna och Horred öppnar ett 40-tal utställare upp för att visa och sprida intresset för vävning. 

Föreningen Internationellt Vävcenter arrangerar för andra gången en ”Vävrunda” med aktiviteter i Borås och Marks kommuner. Föreningen arbetar aktivt för att konsten och kunskapen om vävning i alla dess former ska bevaras och utvecklas för framtiden. Besök öppna ateljéer, vävstugor, utbildningar och handla garn, vävstolar m.m. Se hela programmet på webbsida: www.vavrundan.comlänk till annan webbplats. Facebook: Vävrundan i Sjuhärad Instagram: vavrundanisjuharad.

Textilmuseets öppettider under Vävrundan:
Torsdag 3/5 10-19, fredag 4/5 10-17 och lördag 5/5 10-17

Gå med på en visning!
Textilmaskinerna
Tors. kl. 11.00 & 18.00
Fre & lör kl. 11.00 & 15.00

Next Level Craft
Tors, fre & lör kl. 13.00

Var aktiv!
Slå ett inSlag för vävningen i Textilmuseets ”väv-rundel” och var med att skapa ett gemensamt verk under Vävrundan-dagarna.

Passa på: Tutankhamon är tillbaka!
Under Vävrundan plockar Textilmuseet fram några vävda godbitar med egyptiskt tema ur samlingarna, bland annat några plagg från succéutställningen Tutankhamun´s Wardrobe. Utställningen invigdes av Drottning Silvia på Textilmuseet 1999, slog besöksrekord och blev utsedd till Årets Utställning, och gick sedan på internationell turné fram till 2013.

I originalutställningen visades ett 20-tal rekonstruerade plagg från farao Tutankhamons grav som tagits fram i ett samarbetsprojekt mellan Väfskolan vid Textilhögskolan i Borås, och Universitetet i Leiden, Holland. Plaggen donerades efter turnén av Textilhistoriska Sällskapet till Textilmuseet och ingår nu i museets samlingar.

Under Vävrundan visar vi fem utvalda plagg i tunt handvävt linne med broderier, applikationer och inplockat mönster som togs fram på Väfskolan. Förutom plaggen från Tutankhamun-utställningen visas också några ”äkta” egyptiska textilier ur samlingarna.

Mer tips!
På Borås Museum i Ramnaparken hålls visningar om knallens historia i förläggargården Fällhult på torsdag och fredag kl 12, samt lördag kl 14.

Passa också på att besöka det nyrenoverade Almedahls Fabriksmuseum i Dalsjöfors som ligger precis intill designbutiken Q4 Design och Retro.

DELA

Textilmuseet
Textile Fashion Center
Skaraborgsvägen 3 A, SE-501 80  Borås
+46 33 35 89 50
textilmuseet@boras.se

Textilmuseet
KONTAKT

Textilmuseet, Textile Fashion Center
+46 33-35 89 50
textilmuseet@boras.se

FÖLJ OSS

Facebook
Blogspot
Youtube