Textilmuseet
Borås Stad

SVE | FIN | ENG

SVE | FIN | ENG

Foto: Magnus Länje

15 juni 2019 - 27 okt 2019

Bergman Moods - Costumes
& images

Upptäck hur Ingmar Bergmans klassiska verk gestaltas när Textilmuseet djupdyker i kostymer och karaktärer. Nina Sandström, kostymdesigner på Dramaten i Stockholm, har under lång tid gestaltat Bergmans pjäser och tilldelades 2017 kunglig medalj för sina framstående insatser som kostymdesigner. Kostymerna visas tillsammans med porträttfotograf Magnus Länjes bilder som är inspirerade av Bergmans ikoniska filmscener. Bergman Moods – Costumes & Images är en utställning där det konstnärliga hantverket i kostym och fotografi står i fokus. Hur går det till att bygga en karaktär, att klä en känsla? Det handlar om tolkningen av ljus och mörker, det strama och stränga kontra det färgstarka och livsbejakande.

Ingmar Bergman (1918–2007) var och är en av Sveriges mest framgångsrika och respekterade regissörer både nationellt och internationellt. Han är exempelvis känd för filmerna Fanny och Alexander, Smultronstället, Sjunde inseglet och Scener ur ett äktenskap. Han skrev och regisserade även många pjäser för teaterscenen och var 1963–1966 chef för Dramaten i Stockholm där flera av hans pjäser sätts upp än idag.

Bergman Moods – Costumes & Images visar ett urval av de teaterkostymer som Nina Sandström skapat till Dramatens nytolkningar av Ingmar Bergmans pjäser regisserade av Stefan Larsson. Utställningen berättar om arbetet som kostymdesigner och hantverket med att skapa kostymer för scenen. Från idé till skisser, materialval och konstruktion av de färdiga dräkterna. En stor del av arbetet handlar om att tolka pjäsens karaktärer och bygga upp stämningar och helhetsscener med färger och former, där dräkterna hjälper skådespelarna att leva sig in i rollerna.

I utställningen visas också Tomas Alfredsons film Bergmans Reliquarium. Filmen är inspirerad av Bergmans konstnärskap och verk. Även dessa kostymer visas i utställningen.


Tillsammans skapar Nina Sandströms uttrycksfulla kostymer och Magnus Länjes vackra bilder en cinematografisk effekt som tar med betraktaren in i Bergmans värld av dröm och verklighet, ljus och mörker.


Nina Sandström, utbildad på Konstfack i Stockholm, är verksam som kostymdesigner inom film, teater, dans och opera. Hon har de senaste tio åren ritat kostymer till en rad nytolkningar av Bergmans verk och tilldelades 2017 kunglig medalj för sina framstående instanser som kostymdesigner.

Magnus Länje är porträttfotograf och utbildad på City University of New York. Under sina 10 år som fotograf i New York porträtterade han många berömda personer, från Jerry Seinfeld till Salman Rushdie. I Sverige har han fotograferat näringslivstoppar, kulturpersonligheter och politiker som t.ex. de båda statsministrarna Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven.

Tack till Kungliga Dramatiska Teatern, StockholmTextilmuseet
Textile Fashion Center
Skaraborgsvägen 3 A, SE-501 80  Borås
+46 33 35 89 50
textilmuseet@boras.se

Textilmuseet
KONTAKT

Textilmuseet, Textile Fashion Center
+46 33-35 89 50
textilmuseet@boras.se

FÖLJ OSS

Facebook
Blogspot
Youtube