Textilmuseet
Borås Stad

SVE | FIN | ENG

SVE | FIN | ENG

21 okt 2017 - 4 mar 2018

The Weather Diaries

The Weather Diaries är en slående vacker kombination av fotobaserad konst och textila installationer. Utställningen undersöker identiteten och rötterna i det västnordiska modet genom ett möte mellan konstnärsduon Nina Gorfer och Sara Cooper och tolv lokala formgivare och konstnärer från Island, Grönland och Färöarna.

Detta är ett unikt tillfälle att se The Weather Diaries när den för första gången visas i Sverige. Utställningen har turnerat runt om i Europa, USA och Asien.

Sara Cooper är ursprungligen från USA och Nina Gorfer är född i Österrike men båda bor och arbetar numera i Göteborg och Berlin. De möttes via Högskolan för Design och Konsthantverk i Gbg och har sedan dess ett alldeles särskilt nära samarbete där de föder varandras kreativitet.

Deras arbetssätt härrör från en berättande tradition inom fotograferingen med rötter i 1700 och 1800 tals måleri. Till skillnad från de fotografer som anonymt väntar ut rätt ögonblick iscensätter och regisserar Cooper och Gorfer sina bilder. I nära samarbete med personen de porträtterar formar de sina bilder för att fånga det immateriella och gestalta de historier, fabler och myter som uppstått ur mötet.

Sarah Cooper och Nina Gorfer var kuratorerna bakom 2014s Fashion Biennale på Island som resulterade i denna utställning. Det är en estetisk och metaforisk utställning som avviker från det konventionella språket inom mode. Den utforskar inspiration och kreativdrivkraft samt kulturell identitet. De granskar den oundvikliga effekten som isoleringen, naturens och vädrets makter har på miljö och människor från Island, Grönland och Färöarna

Utställningen utstrålar kreativt mod och nyskapande samt förmedlar något av det som så många trollbundits av i kontakt med dessa avlägsna nordliga öar.

Bild: ©Cooper & Gorfer - Steinunn Birna Hands - STEiNNUN, bild beskuren.

DELA

Tisdag 12-17
onsdag 12-17
Torsdag 12-19
Fredag 12-17
Lördag-söndag 12-16
Måndag stängt

Textilmuseet
+46 33-35 89 50
textilmuseet@boras.se

Textilmuseet
KONTAKT

Textilmuseet, Textile Fashion Center
+46 33-35 89 50
textilmuseet@boras.se

FÖLJ OSS

Facebook
Blogspot
Youtube