Textilmuseet firar 50 år och inviger utställningen Mönstermani!

Välkommen till invigningen av Mönstermani, föredrag med Bea Szenfeld, visningar och mycket mer. Fri entré!

Vi bjuder in dig till en myllrande exposé över de tryckta mönstrens moderna historia i Sverige i utställningen Mönstermani! Här visas mönster vi känner igen, mindre kända textilformgivare och designklassiker. Hur går det till att designa och trycka tyg, kan man känna igen mönster från olika tider, och vilka formgivare och händelser har gjort avtryck i de tryckta mönstrens historia? Utställningen är baserad på boken ”Tryckta tyger för alla tillfällen” av kulturhistorikerna Anna Lindqvist och Marie Odenbring Widmark som också varit ämnesexperter i projektet.

Utställningen invigs den 21 maj – en dag då vi inte bara firar utställningens invigning utan även Textilmuseets 50-års jubileum! Dagen till ära har vi bjudit in designer Bea Szenfeld som just nu är aktuell i utställningarna Kläder & Couture och Boråstapeters mönsterskatt på Textilmuseet.

Vi firar även genom att lansera utställningskatalogen till Kläder & Couture som finns att köpa i museibutiken.

Program lördagen 21 maj

11:00 Textilmuseet öppnar

11:15 Föredrag med designer Bea Szenfeld

12:00–12:30 Industrihistorisk stadsvandring runt Textile Fashion Center och kvarteret Simonsland. (Samling vid frontdesk)

13:00 Invigning av utställningen Mönstermani – svensk textildesign 1920-90-tal

13:30–14:00 Visning bakom kulisserna på Textilmuseet. (Samling vid frontdesk)

14:00 Föredrag: Anna Lindqvist och Marie Odenbring Widmark berättar om sitt arbete bakom boken ”Tryckta tyger för alla tillfällen”. Efter föredraget finns det möjlighet att få boken signerad (säljs i museibutiken)

15:00 Visning av utställningen Kläder & Couture. (Samling utanför utställningen)

Textilmuseet är öppet kl.11.00 – 16.00 och det är fri entré hela dagen.

Varmt välkommen!