Textile Fashion Center Day 2022

Lördag 24 september öppnar Textile Fashion Center dörrarna på vid gavel! Upplev det som pågår i centret inom textil och mode – även det som annars är ”bakom kulisserna”. Välkommen att inspireras, förvånas, upplysas och fascineras av textil utveckling från förr till nutid och ända in i framtiden.

Textilmuseets program

Textilmuseet har fri entré hela dagen. Öppet 10-16.

För alla visningar gäller samling innanför Textilmuseets entré på nedre plan där guiden möter upp.

10.30-11.00 Visning av Mönstermani – svensk textildesign 1920-90-tal
Intendent Eva Blomqvist guidar utställningen med tryckta mönster, där välkända designklassiker samsas med okända formgivare att upptäcka.

11.00 – 11.30 Bakom kulisserna i Textilmuseets textilmagasin
Vill du se mer av materialet från Bröderna Magnussons? I Textilmuseets samlingar finns kläder, skisser, tygprover m.m. från både Bröderna Magnussons och andra företag. En visning bakom kulisserna med antikvarie Johannes Daun.

11.45 – 12.30 Visning av Kläder och Couture
Boråsföretaget Bröderna Magnusson Damkonfektionsfabrik skapade svenskt vardagsmode med inspiration från Paris couture mellan 1930-1970-tal. Intendent Eva Blomqvist guidar utställningen.

13.00 – 14.00 Invigning: EVERYTHING
Invigning av höstens utställning med konstnären Maja Michaelsdotter, som samtalar med Helena Pernow från Konsthantverkscentrum Göteborg och Malena Karlsson, intendent på Textilmuseet. Maja Michaelsdotter porträtterar vardagliga föremål i den textila tekniken tuftning. Utställningen presenterar ett tiotal av hennes verk. Invigningen sker på plan 2 inne på Textilmuseet.

14.00 – 14.45 Maskinvisning i utställningen Textil Kraft
Textiltekniker Mikael Knutsson sätter igång museets textilmaskiner. Vi följer processen från fiber till tyg och får en inblick i textil industrihistoria.

14.30 – 15.00 Bakom kulisserna i Textilmuseets textilmagasin

10.00 -16.00 Prova-på-aktiviteter i DIY
Vi fokuserar på de textila teknikerna rya och flossa på olika sätt. Museipedagog Karin Olsson-Lindström visar, inga förkunskaper krävs.

Provningsgarderoben har också öppet med tema ”Höstvintage”!

Program övriga verksamheter i Textile Fashion Center

Guidade visningar av Textilhögskolans världsunika textila labb, Smart Textiles Showroom, samtal, intervjuer och mycket mer. Se programmet för alla verksamheter i Textile Fashion Center här! Länk till annan webbplats.

Fri entré.
Varmt välkommen!