Att rekonstruera 1700-talets skrädderi

Hur kan historiska hantverkskunskaper bevaras för framtiden och vad krävs för att kunna sy plagg på samma sätt som för över 200 år sedan? Detta har dräkthistorikern Therese Holmgren undersökt genom att studera två 1700-talsdräkter i Textilmuseets samlingar.

En högreståndsdräkt och en allmogedräkt undersöktes och rekonstruerades och arbetet dokumenterades steg för steg. Under föredraget kommer Therese att dela med sig av arbetsprocessen och berätta mer om dräkterna och hantverksskickligheten som krävdes för att tillverka kläder på 1700-talet. Originaldräkterna och rekonstruktionerna visas i en pop-up-utställning på Textilmuseet den 21 januari – 9 april.

Arrangör: Textilhistoriska Sällskapet i samarbete med Textilmuseet. Fri entré för medlemmar, övriga ordinarie museientré.