Föredrag: Om boken Väfskolan i Borås 1866 – 2009

Väfskolan i Borås, grunden till Textilhögskolan, startade 1866 och började som en yrkesutbildning i handvävning för både hemslöjd och fabriksproduktion.

Handvävningsutbildningen fanns kvar till 2009, då som ett treårigt högskoleprogram. Utbildningen har betytt oerhört mycket för utvecklingen av vävning som yrke och vad gäller vävpedagogik. Den har också gjort Högskolan i Borås känd internationellt genom flera större rekonstruktionsprojekt, till exempel tyget till Drottning Margarethes kjortel.

Boken om Väfskolan berättar om skolans historia och om arbetet med rekonstruktioner och annan forskning om väv. Den innehåller också yrkesporträtt av före detta studenter.

Föreläsare är textilkonstnär Kazuyo Nomura och universitetsadjunkt Åsa Haggren som är bokens redaktörer.

Arrangör: Textilhistoriska Sällskapet. Fri entré för medlemmar, övriga ordinarie museientré.