Textilmuseet
Borås Stad

SVE | FIN | ENG

SVE | FIN | ENG

©Mika Lövsén

Borås Pride: Sy en patch!

Hbtq-personer har genom alla tider haft ett behov att signalera till varandra om sin identitet. Från historiens violer och gröna nejlikor till samtidens patches och pins. Endast materialet och symbolerna har ändrats över tid. Nu pryder många sina jackor och väskor med flaggor och symboler som representerar olika aspekter av deras identitet.

Patches, eller tygmärken som det ibland kallas, går snabbt och lätt att göra och kan symbolisera nästan vad som helst. Allt du behöver är tyg, nål och tråd. I Textilmuseets DIY kan hämta material till din patch helt kostnadsfritt.


Guide: Gör din egna patch!

Börja med att tänka ut en design. Det skulle kunna vara en symbol eller flagga som representerar din identitet, dina pronomen eller kanske ett slagord. Detta är flaggor och symboler som ofta används. Men det finns många fler symboler och flaggor än dessa!

Några frågor du kan ställa dig själv när du designar din patch:

Vad är viktigt för mig?

Vad vill jag visa världen?

Vad vill jag hålla för mig själv?

Här är lite exempel på hur du kan designa din patch:

När du kommit fram till en design är det bara att börja!

Tips!

  • Använd en tråd som inte är längre än din underarm. Då slipper du riskera att det trasslar ihop sig eller att överbelasta armen genom att behöva dra tråden så långt varje stygn.
  • Det finns många bra videor på nätet om hur man broderar. Vill du hitta videor på engelska kan du söka på “embroidery stitches”.
  • Gör inte för långa stygn. Med långa stygn finns det större risk att broderiet råkar fastna i saker och går sönder. Försök göra stygn som är kortare än en halv centimeter.
  • Se till att fästa tråden ordentligt. Det gör du på baksidan genom att göra ett litet stygn och föra nålen genom öglan som blir innan du drar åt. Upprepa tre sådana stygn så sitter det fint!

Ett sätt att brodera på är med så kallat förstygn (running stitch på engelska). Då för du nålen upp och ner och linjen blir streckad. Denna typen av stygn är lätta att sprätta upp ifall det skulle bli fel:

Om du vill att linjen ska bli hel kan du fylla i mellanrummen genom att brodera på samma sätt hela vägen tillbaka. Eller kanske med en annan färg för att få en randig linje?

Om du vet från början att du vill ha en hel linje och att du inte kommer behöva sprätta upp kan du göra ett split stitch. Då backar du hela tiden och låter nålen gå upp och dela föregående stygnet:

När det kommer till att få patchen att hålla så beror det helt på hur tyget är. Vissa tjocka tyger behöver inte någon hjälp alls för att hålla ihop. Vissa tunna och sladdriga tyger kan behöva stärkas med mellanlägg. Det är ett speciellt tyg som har en slät och en knottrig sida. Då lägger du framsidan av patchen neråt mot strykbrädan, lägger den knottriga sidan av mellanlägget mot patchens baksida och stryker en stund. Då smälter den knottriga plasten ner i din patch och i princip limmar fast tygen i varandra.

Om din patch verkar fransa upp sig i kanterna kan ett langettestygn vara bra. Då syr du en bit in från kanten och fångar tråden vid varje stygn:

När du är klar med din patch kan du bestämma dig var du vill placera den. Om du vill kunna ta av din patch för att flytta den mellan kläder, byta med någon eller inte ha den varje dag är det bäst att bara fästa den med ett par säkerhetsnålar. Om du vill att patchen ska sitta kvar länge är det bäst att sy den rätt på plagget/väskan. Använd sytråd och en vass nål.

När du tvättar plagg och väskor med patches på så finns det en risk att de färgar av sig. Om du är väldigt rädd om plagget kan det vara bra att sprätta bort patchen innan du tvättar det.

 

Dela med dig av din design!

Vi på Textilmuseet blir så glada om du vill dela med dig av en bild på din patch! Tagga oss gärna, @textilmuseet, i ditt inlägg på Instagram.

28 juni – 4 juli kommer vi att ha Pride-tema på vår instagram med inspirerande och peppande innehåll. Följ oss gärna då och häng med i diskussionen!

Glad Pride önskar vi på Textilmuseet!

Copyright till guiden och bilderna: Mika Lövsén, @kalabamika 

Klicka här för att komma till Borås Pride program. Länk till annan webbplats.

DELA

ÖPPETTIDER:

MÅn stängt
tis 12-16
ons 12-16
tors 12-16
Fredag 12-16
Lördag 12-16
söndag 12-16

Textilmuseet
Textile Fashion Center
Skaraborgsvägen 3 A, SE-501 80  Borås
+46 33 35 89 50
textilmuseet@boras.se

Länk till Borås Museum
Textilmuseet

KONTAKT

Textilmuseet, Textile Fashion Center
+46 33-35 89 50
textilmuseet@boras.se