Borås Museum
Öppet idag 12-16
Öppet idag 12-16
Textilmuseet

Korgstämma

I samband med Älskade Korg! Arrangeras Korgstämman den 17 augusti på Borås Museum!

Den 17e augusti är det dags för Korgstämma på Borås Museum. En dag för den som gör, älskar och använder korg. Samtidigt stämmer Borås Spelmanslag upp till spelmansstämma så vi kan se fram emot en dag fylld av slöjd och musik och inne på museet finns sommarens utställning: vandringsutställningen Älskade korg!

Program

Föreläsning:
12.00 Ödenäs och bastabinnet - från gran till sillakass. - Kersti Ingeborn berättar den fascinerande historien om bastabinnet.

Föreläsning:
13.00 Bohuslänska fiskekorgar - Marion Larsson visar och berättar om korgtraditioner från Bohuslän.

Demonstration och rådgivning:
11-16 Från riksföreningen för korg och korgslöjd kommer Miriam Göransson och Helena Åberg att finnas på plats.
Miriam visar och berättar om hur hon flätar sina korgar i pil. Hon kommer också att sälja begagnade svenska allmogekorgar och informera om sin kursverksamhet.
Ta med en egen korg om du har några funderingar på tillverkning, material och användning. Likaså kan du få reda på hur du går tillväga om den behöver repareras.

Visning av utställning:
14.00 Helena som är en av producenterna av Älskade korg! kommer att visa utställningen tillsammans med länshemslöjdskonsulent Joakim Lilja.

Föreläsning:
15.00 Jeanette Schäring har studerat korgtekniker, Raranga, hos Māori på Nya Zeeland och kommer att visa och berätta om korgmaterial som Nyazeeländskt lin och korgens kulturella betydelse.

Vill du vara med som utställare?

Är du korgslöjdare och vill visa och sälja dina alster? Har du material att sälja, vill du visa på tekniker eller bara träffa likasinnade? Alla är välkomna! Anmäl dig här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Centrum för stämman är området runt förläggargården Fällhult. Det finns ett fåtal platser under tak så har du ett tält så ta med det, men vi hoppas att vi har vädergudarna med oss.

Stämman arrangeras av Hemslöjdskonsulenterna VGR och Borås Museum.

För mer information kontakta Hillevi.skoglund@vgregion.se 0706626802