Textilmuseet
Borås Stad

SVE | FIN | ENG

SVE | FIN | ENG

MINIUTSTÄLLNINGAR  

I Textilmuseets unika ytor har vi ibland utställningar i det mindre och snabba formatet med olika samarbetspartners.

PROCESSUTSTÄLLNING: MIRJAM HEMSTRÖM 1/6 - 30/8 2020

Vävda verk av Mirjam Hemströ

"Som en förstudie till mitt examensprojekt för två år sedan, fick jag av Textilmuseets tekniker, Anders, en introduktion till Textilmuséets repslagarhjul och snörmaskin. Då jag är inriktar mig på storskalig tredimensionell handvävning, behövde även tråden komma upp i skala. Jag intresserade mig därför för egendesignade rep och mattrasor. Som vävare är det ett logiskt nästa steg i designprocessen: att gå bakåt, till framställandet av tråd (eller rep).

Den gamla repslagarmaskinen driven och kugghjul och vevad för hand, blev en pedagogisk introduktion till repslageriet. Då proceduren krävde två personer; en vid veven och en i repets andra ände, blev det så småningom nödvändigt att hitta ett eget sätt att slå repen på. Jag införskaffade en borrmaskin och satte en stor krok i munstycket, som därmed gjorde mig fri att arbeta självständigt. Repen i installationen i grått och grönt är gjord av rep mestadels gjorda med borrmaskin. Den vita installationen innehåller dock enstaka rep gjorda på snörmaskinen - helvita rep med ståltrådskärna, som gör repet formbart.

Den grålila skulpturen på det grå podiet är vävd i rep gjorda på snörmaskinen. Efter otaligt experimenterande och kartläggning över dess mönstringsmöjligheter, fastnade jag för det oregelbundna rombmönstret som bildas då man för hand drar ett enfärgat rep genom snörmaskinen. Repet har en kärna av grå fyllnadsgarn samt metalltråd vilket gör väven skulpterbar, täckt av ett grått lager. Efter att detta producerats, för jag repet ännu en gång genom maskinen, denna gång med tunt lila garn.

De två sexlagersvävarna i mattrasor är helt och hållet gjorda i en handvävstol och med trasor tillverkade på skolan." - Mirjam Hemströ

Du ser verken på Textilmuseet till och med 30 augusti 2020.

designer knit 10 dec 2019 - 7 jan 2020

Bild: Designer knit

Varje år arrangerar Textilhögskolans andraårsstudenter vid Textile and Fashion design en stickutställning på Textilmuseet. Varje student har valt ett tema, en stickteknik och skapat en kollektion på 3-4 föremål eller plagg. Genom utforskandet av texturer, färg, form och dimensioner visar utställningen bredden av, och möjligheterna med, stickkonsten.
Vernissage: 10 dec 2019, 16:00

 

TXTL – EXIT19: Examensutställning – Kandidat och master i Textildesign
5/6 - 15/8 2019

TXTL

I utställningen TXTL visar avgångsstudenterna på Textilhögskolans textildesignutbildning upp sina examensarbeten. De kunskaper och färdigheter som studenterna har inhämtat och utvecklat under utbildningen visas upp i ett sista projekt. Här presenteras nya idéer och uttryck inom områdena tryck, trikå och väv. En bred blandning av design och konsthantverk ställs ut.

Välkommen att uppleva och inspireras av framtidens textildesign!

Medverkande:

Master i Textildesign
Juliette Berthonneau
Lovisa Norrsell
Mia Wolff Metternich

Kandidat i Textildesign

Ellen Arolin
Nathalie Chafchak
Mimi Danielsson
Linnea Eriksson
Simon Hennerfors
Malin Lind
Natalia Sandberg
Christine Snedker
Julia Svantesson
Mikaela Svensson
Anna Tenggren
Lova Östberg

Vernissage onsdag den 5 juni 2019 på plan 2.

 

Young designers competition 8/3 - 21/4 2019

Den 7 mars 2019 går tävlingen Young Designers Competition av stapeln på Textil Fashion Center i Borås. Tävlingen arrangeras av Viskastrandsgymnasiet och är öppen för gymnasieskolor i hela Sverige som har program med modeinriktning och i år deltar 8 skolor. Tävlingen går ut på att visa sina färdigheter i design, kreativitet och hantering av material.

Två deltagare är utsedda för att representera varje skola, och ska inspireras av ett givet tema och skapa en modebild samt drapera en kreation på docka. Alla deltagande team får samma förutsättningar i form av en låda med material och det anordnas även aktiviteter för medföljande klasskamrater. En jury går runt och pratar med de tävlande om hur de tänker och bedömer designen. Juryn utser en vinnare samt andra och tredje pris.

I år sker tävlingen i samverkan med Textilmuseet och temat utgår från den omtalade Balenciaga-utställningen från Victoria & Albert Museum i London. Du ser tävlingsbidragen på plan två.

Young Designers Competition
Young Designers Competition

 

Barnplagg 19/2 - 31/3 2019

Designteknikerstudenterna, 2:året, från Textilhögskolan ställer ut barnplagg på plan 2 i Textilmuseet. Utställningen visar plagg för både stora och små barn där form, funktion och material står i fokus. Utställningen invigdes med en lekfull modevisning, se den nedan!

 

Broderi och integration 9/2 - 9/3 2019

Broderi förenar oss människor över alla kulturella och etniska gränser. Deltagarna i projektet Broderi & Integration visar upp sina broderier ihop med Zäntrums återbrukade takkronor med ledning av projektledaren och brodösen Mira B Lindh.
Utställningen är i form av ett dukat bord. Du ser utställningen på entréplan i utställningen Textil Shock.

Broderi & integration


innovation 10/1 - 10/2 2019

Innovation - En utställning av studenterna i Textil produktutveckling och entreprenörskap på Textilhögskolan. Videon visar de plagg du kan se i mini-utställningen på plan 2.


brodera för fred 13/10 - 4/11 2018

Ett nationellt integrationsprojekt initierat av det Bosnisk hercegovinsk-svenska kvinnoförbundet som har tagit fram nya bonader med budskap om fred. Broderierna ställs ut i lokalen "Tomrummet" på plan 2. Se Textilmuseets program för kommande workshops och föreläsningar på samma tema!

Väv från golv till tak 3/5-15/6 2018

En vävinstallation av studenterna på vävkursen.
Vävkursen/Fristads Folkhögskola

Animera ditt skapande 20/6-29/6 2018

Oavsett om du syr, virkar, ritar, täljer eller bara samlar på knappar kan du göra en animerad film av ditt skapande. Vi gör ett exempelprojekt för att du ska lära dig processen bakom en animation. Resultatet blir en kort film som är tacksam att använda i tex sociala medier eller som intro på en presentation.
Kulturskolan POP UP

framtida form speglingar 3/7-26/8 2018

Sjuhärads form är en förening som samlar duktiga konsthantverkare i Sjuhärad under ett gemensamt varumärke. Syftet är att lyfta det lokala konsthantverket. Utställningen ” Framtida form speglingar ” för det traditionella hantverket in i framtiden med influensor från Sjuhärad.I utställningen deltar 9 medlemmar från föreningen som representerar vävning, lappteknik, keramik, stickning, sten & silver smide, tovning samt ungsformad glaskonst.
Sjuhäradsform

kuddexplosion 3/9-23/9 2018

Vi är Kunskapsskolan i Borås, årskurs 4 - 5. Något som vi tänker mycket på är att det är vi som i framtiden ska äga världen. Hur ska världen se ut då? Självklart helt underbar!
I våra slöjdprodukter arbetar vi med återbruk. Vi knyter ihop förr med framtid. Bitar från plagg som vi minns från när vi var små lappas ihop till något som kan användas i framtiden. Med hjälp av våra minnen, vår kreativitet och noggrannhet skapar vi kuddar - mysiga, lekfulla, färgglada och minnesfyllda prydnader för våra hem.Vi lappar ihop förr med framtid, skapar kuddar och skapar en mer underbar värld.
Kunskapsskolan

TEKHNÉ 2/10-21/10 2018

-Hur viktigt, eller oviktig, är hantverket i relation till människans längtan efter ett historiskt sammanhang?
Textilkonstnär Anja Fredell arbetar utforskande med det textila hantverket på ett personligt sätt utifrån traditionella tekniker. Utställningen TEKHNÉ visar verk i olika hantverkstekniker som med en samstämmig estetik utgör en helgjuten kropp. Ledorden är insidans behov att komma ut i ett historiskt sammanhang.
Anja Fredell/Textilkonstnär med stöd från KulturUngdom

DELA

ÖPPETTIDER:

MÅn stängt
tis 12-16
ons 12-16
tors 12-16
Fredag 12-16
Lördag 12-16
söndag stängt

Textilmuseet
Textile Fashion Center
Skaraborgsvägen 3 A, SE-501 80  Borås
+46 33 35 89 50
textilmuseet@boras.se

Länk till Borås Museum
Textilmuseet

KONTAKT

Textilmuseet, Textile Fashion Center
+46 33-35 89 50
textilmuseet@boras.se