Textilmuseet
Stängt idag
Stängt idag
Textilmuseet
Iris Van Herpen

Iris Van Herpen

Utställningen visar Iris Van Herpens organiska, futuristiska klädskulpturer i gränslandet mellan mode och konst. Hennes plagg har burits av både Björk och Lady Gaga, de har visats i de största internationella modemagasinen och hon har ställt ut i ca 40 utställningar runt om i världen. Sedan 2011 har hon deltagit i Haute Couture-visningarna på modeveckorna i Paris

Van Herpen inspireras av konst, filosofi, vetenskap och ny teknik och kollektionerna kan handla om t.ex. mikroorganismer, strålning, spelberoende eller svart magi. Hon använder gärna ovanliga material som paraplyspröt och akrylplast och har t.o.m skrivit ut några plagg i 3D-printer. De flesta är dock resultatet av tidsödande handarbete. Utställningen är producerad av Groninger Museum i Holland.

För första gången i Sverige visas Iris Van Herpens spektakulära klädskulpturer i en utställning på Textilmuseet. I hennes verk förenas mode och konst till visuellt häpnadsväckande uttryck. De ger ofta ett både organiskt och futuristiskt intryck och silhuetter och ytor följer inga konventionella mönster för hur ett plagg ska se ut. Det konstnärliga uttrycket står i centrum — även om verken kan bäras är inte bärbarhet en självklarhet eller utgångspunkt. Hennes kollektioner kretsar kring så olika teman som mikroorganismer, strålning, mumier, fabriksök, spelberoende, elektricitet och svart magi.

Inspirationen kommer från andra konstarter, filosofi, vetenskap och ny teknik. Under designprocessen får associationer och fantasier flöda fritt, parallellt med nyfikna experiment med okonventionella material som t.ex. paraplyspröt, akrylplast och porslinsbelagt läder. Utforskandet får lov att ske intuitivt, utan på förhand definierade mål. Ofta leder det till samarbeten med ingenjörer och konstnärer inom andra fält. Van Herpen kombinerar gärna innovativa tekniker i framkant med traditionella textila tekniker. Bl.a. arbetar hon med 3D-printing, som ger helt nya möjligheter att skapa skulpturala former utan begränsningar. Men i de flesta verk investeras även många timmars minutiöst och noggrant handarbete där tyger, snören, rep, kedjor, metallfolie m.m. veckas, flätas, lindas och formas.

Sedan 2011 har Van Herpens visat sina kollektioner i Haute Couture-sektionen under modeveckorna i Paris, efter att hon endast 27 år gammal bjöds in som gästmedlem i det prestigefulla Chambre Syndical dela Haute Couture.Med talang, målmedvetenhet och viljestyrka har karriären gått snabbt. Efter examen i modedesign från ARTEZ konsthögskola i Arnhem, Holland praktiserade hon hos bl.a. Alexander McQueen innan hon 2007 startade sitt eget modemärke. Samma år började hon visa sina kollektioner på modeveckan i Amsterdam och senare även i bl.a. London och Berlin. Hon har tilldelats flera designpriser i Holland och 2007 nominerades hon till det prestigefulla Createeurope: The Fashion Academy Award.

Van Herpens kläder har visats i modemagasin som Vogue, Numero och Dazed and Confused, hon har deltagit i ett 40-tal utställningar på museer, gallerier och butiker runt om i världen och hennes skapelser har burits av både Björk och Lady Gaga på skivomslag och konserter. Dessutom har hon sedan 2010  lanserat skokollektioner i samarbete med United Nudes designer Rem D. Koolhaas.

I utställningen presenteras en översikt av Van Herpens arbeten från 2008 till idag genom 24 outfits ur 9 kollektioner. Den är producerad av Groninger Museum i Holland och har även visats i Calais, Frankrike. Curatorer är Mark Wilson och Sue-an van der Zijpp.

Besök Textilmuseet

Skaraborgsvägen 3A, Borås

Öppettider den här veckan

MåndagStängt
Tisdag12-17
Onsdag12-17
Torsdag12-19
Fredag12-17
Lördag12-16
Söndag12-16

Entréavgifter

Fri entré torsdagar kl. 17.00-19.00