Textilmuseet
Öppet idag 12-16
Öppet idag 12-16
Textilmuseet

Stilmedveten

Med snabba trender och allt fler plagg i garderoben följer miljöproblem och dåliga arbetsvillkor. Stilmedveten är en utställning som belyser problemen med dagens snabba klädkonsumtion och samtidigt ger inspiration och verktyg för påverkan och förändring.

Vi handlar mer och mer kläder. De senaste tio åren har svenskarnas textilkonsumtion ökat med 40 procent. Nästan alla våra kläder tillverkas i låglöneländer där de som odlar bomullen och syr kläderna ofta har dåliga villkor. Dessutom kan tillverkningen av en enda t-shirt kräva ett kilo kemikalier och 6 000 liter vatten.

I utställningen visas konkreta exempel på hur många kilo textilier boråsarna köper på en timma och hur det kan se ut, låta och kännas i en textilfabrik i södra Asien. Du får veta mer om kemikalier, vattenåtgång och begrepp som minimilön och levnadslön.

Utställningen ger också en massa konkreta och inspirerande tips på en mer hållbar modekonsumtion. Vi lär oss skilja på olika textila material och dess egenskaper. Hur tvättar du rätt, hur kan vi konsumenter påverka och vad finns det för hållbara alternativ? Kunskap är makt och dessutom är alternativen oftast roligare än att köpa nytt!

Stilmedveten är ett projekt som drivs av organisationen Sveriges Konsumenter för att uppmuntra till en roligare, smartare och mer hållbar modekonsumtion. Vandringsutställningen Stilmedveten turnerar i Sverige under 2014-2016. På orterna ordnas workshops, seminarier och utmaningar.


Färgutmaningen

Inför utställningstiden på Textilmuseet anordnas Färgutmaningen för elever på Viskastrandsgymnasiets Hantverksprogram med inriktning textil design.

Numera finns ingen storskalig textilindustri i Borås, men trots det är Viskans botten fortfarande förorenad efter många decennier av en textiltillverkning utan tanke på miljön. Nu har produktionen flyttat till andra länder där den förorenar andra sjöar och vattendrag. Behovet av alternativa färgmetoder är stort.

Därför har vi gett eleverna en färgutmaning. De ska göra en färgkarta med hjälp av helt naturliga ingredienser. Istället för färger med en massa kemikalier används avokado, gurkmeja och kål, till exempel. Enda regeln är att färgvattnet ska kunna hällas rakt ut i Viskan, utan att förorena.

Färgutmaningen pågår hela hösten. Du följer arbetet på www.stilmedveten.se.

Se film om Stilmedveten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Besök Textilmuseet

Skaraborgsvägen 3A, Borås

Öppettider den här veckan

MåndagStängt
Tisdag12-16
Onsdag12-16
Torsdag12-16
Fredag12-16
Lördag12-16
Söndag12-16

Entréavgifter