Textilmuseet
Öppet idag 12-16
Öppet idag 12-16
Textilmuseet

Bild: Løvaas & Wagle, bild beskuren.

Everyday matter – The value of Textile art

En utställning skapad med fokus på materialitet, långsamhet och hantverkets möjligheter. Där ledorden är innovation och kritisk bearbetning av det vardagliga.

I samarbete med Textilmuseet presenterar Nordic Textile Art nutida nordisk textil konst i storformat.

”Den textila konstens långsamma processer med vardagliga material som utgångspunkt. Dess metoder kan upphäva tid och kommunicera genom sin materialitet. Trådar vi alla känner igen men som tar år att behärska. Samtidigt som vi blickar bakåt i historien arbetar vi oss framåt mot ännu oupptäckta möjligheter”

Everyday Matter – en kritisk bearbetning av vardagen

I engelskans Everyday Matter finns betydelsen vardagliga material men också att varje dag har betydelse. I utställningen kan vi se hur varje konstnär förhåller sig till temat på olika sätt. Utställningen visar också textilkonstens rika värden – The Value of Textile Art.

NTA Nordic Textile Art – Det nordiska samarbetet och den nordiska textila konsten utgör grunden för Nordic Textile Art som är en förening och ett nätverk som bildades 2006. NTA vill skapa forum och mötesplatser för textil konst. Vårt mål är att föra ut och lyfta fram den nordiska textila konsten.

Utställningen är sammanställd av Vibeke Lindhardt, Gina Hedegaard Nielsen, Linnea Blomgren från NTA och Malena Karlsson från Textilmuseet. Idén bakom sammansättningen av utställare var att bjuda in tio specifikt utvalda konstnärer, två från vardera land; Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige, samt att visa upp konstnärer som sedan starten för NTA har varit aktiva inom föreningsarbetet.

Utställningen är producerad i samband med CROSSOVER BORÅS 2017, the XVIII conference of the European Textile Network, ETN

Inbjudna konstnärer: Sverige: Elsa Agélii, Emelie Röndahl, Norge: Kari Hjertholm, Løvaas & Wagle, Finland: Ulla-Maija Vikman, Silja Puranen, Island: Ásta Vilhelmína Guðmundsdóttir, Bryndís Björgvinsdóttir, Danmark: Grethe Wittrock, Ane Henriksen

NTA: Helga Pálína Brynjólfsdóttir, Elisabeth Brenner Remberg, Laura Isoniemi, Raija Jokinen, Aino Kajaniemi, Kerstin Lindström, Vibeke Lindhardt, Linnea Blomgren, Josabet Werkmäster

Tack till Jury: Gina Hedegaard Nielsen, Vibeke Lindhardt, Linnea Blomgren

Bidragsgivare: Estrid Ericson Stiftelse, Stiftelsen Längmanska kulturfonden, Clara Lachmanns stiftelse, Helge Ax:son Johnsson, Kulturrådet, Nordisk kulturkontakt, Nordisk kulturfond, Tore g Wärenstams stiftelse.

Ett postumt tack till Sari Syväluoma (Fi/N) som var med i arbetsgruppen för denna utställning, men som lämnade oss alldeles för tidigt i augusti 2016.

Besök Textilmuseet

Skaraborgsvägen 3A, Borås

Öppettider den här veckan

MåndagStängt
Tisdag12-16
Onsdag12-16
Torsdag12-16
Fredag12-16
Lördag12-16
Söndag12-16

Entréavgifter

Fri entré torsdagar kl. 17.00-19.00