Textilmuseet
Öppet idag 12-16
Öppet idag 12-16
Textilmuseet

The Weather Diaries

The Weather Diaries är en slående vacker kombination av fotobaserad konst och textila installationer. Utställningen undersöker identiteten och rötterna i det västnordiska modet genom ett möte mellan konstnärsduon Nina Gorfer och Sara Cooper och nio lokala formgivare och konstnärer från Island, Grönland och Färöarna.

Inför 2014 års upplaga av Nordic Fashion Biennale bjöd The Nordic House i Reykjavik in konstnärsduon Cooper & Gorfer för att skapa en utställning om västnordiskt mode. Under två år reste de runt i Färöarna, Grönland och Island för att undersöka hur traditioner, kulturell identitet och miljö påverkar lokalt mode och hur kreativa sinnen hittar inspiration. De träffade och intervjuade modedesigner och -konstnärer med djärva uttryck och intresse för hållbarhet och lokala material och tekniker. Resultatet blev boken och utställningen The Weather Diaries som sedan dess visats i 7 länder.

Sarah Cooper och Nina Gorfer började samarbeta i konstnärliga fotoprojekt år 2006 och har gett ut flera succéböcker och ställt ut internationellt. De arbetar efter en egen metod där resor och möten med människor och deras berättelser står i centrum. Deras upplevelser transformeras till iscensatta porträtt fyllda av symbolik, lager av färg och texturer. Porträtten är en form av poetiska betraktelser över människans koppling till plats, natur, kultur och historia. Gestaltningen av porträtten gjordes i samarbetade med de lokala modeskaparna, och utställningen visar även textila installationer av de medverkande.

I The Weather Diaries har naturen en framträdande plats. ”En del foton är helt utan människor och visar istället de nordatlantiska landskapens oändlighet och vädrets våldsamma oförutsägbarhet” säger Nina. “Vi kände naturens kraft och den lämnar ett avtryck även om man bara är där som turist, så självklart måste det påverka om man lever eller växer upp där. Kreativiteten som härrör från dessa tre platser har ett vilt och vågat uttryck”, menar Sarah.

The Weather Diaries är producerad av The Nordic House i Reykjavik, Island med stöd av Nordiska Ministerrådet. I utställningen på Textilmuseet visas installationer av: Barbara I Gongini och Guðrun & Guðrun (Färöarna), Bibi Chemnitz och Nikolaj Kristensen (Grönland) och Kría, Hrafnhildur Arnardóttir a.k.a. Shoplifter, JÖR by Guðmundur Jörundsson, STEiNUNN och Mundi (Island).

Besök Textilmuseet

Skaraborgsvägen 3A, Borås

Öppettider den här veckan

MåndagStängt
Tisdag12-16
Onsdag12-16
Torsdag12-16
Fredag12-16
Lördag12-16
Söndag12-16

Entréavgifter

Fri entré torsdagar kl. 17.00-19.00