Textilmuseet
Borås Stad

SVE | FIN | ENG

SVE | FIN | ENG

Foto: Magnus Länje av skådespelare Alexandra Zetterberg Ehn .Verk: Queen, Kostymdesign Nina Sandström

15 juni 2019 - 27 okt 2019

In Character - Costumes
& images

In Character – Costumes & Images är en utställning där det konstnärliga hantverket inom teaterkostym och fotografi står i fokus. Hur går det till att bygga en karaktär, att klä en känsla?

Upptäck dramatikens magiska värld när Textilmuseet djupdyker i kostymer och karaktärer. Här presenteras ett urval av de sagolika dräkter som kostymdesigner Nina Sandström har skapat till teater-, dans- och operascenen. Kostymerna visas tillsammans med fotograf Magnus Länjes karaktärsporträtt av de skådespelare som burit dräkterna.

Utställningen berättar om arbetet som kostymdesigner och hantverket med att skapa kostymer för scenen. Från idé till skisser, materialval och konstruktion av de färdiga dräkterna. En stor del av arbetet handlar om att tolka pjäsens karaktärer och bygga upp stämningar och helhetsscener med färger och former. Tillsammans med skådespelarna bygger kostymdesignern upp rollkaraktärerna.

Nina Sandströms uttrycksfulla kostymer och Magnus Länjes vackra bilder skapar en cinematografisk effekt som tar med betraktaren in i dramatikens värld av dröm och verklighet, ljus och mörker. Det handlar om tolkningen av ljus och mörker, det strama och stränga kontra det färgstarka och livsbejakande.


Nina Sandström, utbildad på Konstfack i Stockholm, är verksam som kostymdesigner inom film, teater, dans och opera. Hon har de senaste tio åren ritat kostymer till en rad nytolkningar av Ingmar Bergmans verk och tilldelades 2017 kunglig medalj för sina framstående instanser som kostymdesigner.

Magnus Länje är porträttfotograf och utbildad på City University of New York. Under sina 10 år som fotograf i New York porträtterade han många berömda personer, från Jerry Seinfeld till Salman Rushdie. I Sverige har han fotograferat näringslivstoppar, kulturpersonligheter och politiker som t.ex. de båda statsministrarna Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven.

Kostymerna i utställningen är inlånade av Kungliga Dramatiska Teatern, Kungliga Operan och Folkteatern Göteborg.

 

Läs mer

DELA

ÖPPETTIDER:

MÅn stängt
tis 12-17
ons 12-17
tors 12-19
Fredag 12-17
Lördag 12-16
söndag 12-16

Textilmuseet
Textile Fashion Center
Skaraborgsvägen 3 A, SE-501 80  Borås
+46 33 35 89 50
textilmuseet@boras.se

Länk till Borås Museum
Textilmuseet

KONTAKT

Textilmuseet, Textile Fashion Center
+46 33-35 89 50
textilmuseet@boras.se