Textilmuseet
Borås Stad

SVE | FIN | ENG

SVE | FIN | ENG

-

New Nordic Fashion Illustration

Möt nutida nordisk modeillustration av tjugo illustratörer med närmre hundra verk i vandringsutställningen som sätter fokus på en konstform i uppgång.

I utställningen New Nordic Fashion Illustration vol 2 visas utvalda verk av 20 nordiska modeillustratörer. Modeillustration har under det senaste decenniet fått allmer uppmärksamhet av konsthistoriker, i utställningar, modemagasin och andra publikationer. I den internationella vandringsutställningen visas närmare hundra verk av nutida modeillustratörer från Sverige, Norge, Danmark, Finland och Estland.

Modeillustration är ett motsägelsefullt, mångfacetterat och lockande ämne eftersom det existerar i en egen värld någonstans mellan reklam och konst. Curator Toomas Volkmann menar att modeillustration har en unik position som beror på dess paradoxala natur – å ena sidan oerhört samtida i sin spegling av det moderna konsumtionssamhället, och å andra sidan starkt kopplad till såväl allmän konsthistoria som teckningstradition. Svårdefinierad har den ofta tvingas ut i konstvärldens periferi, men nu håller den på att få upprättelse och bli tagen på allvar som en konstform att räkna med.

New Nordic Fashion Illustration vol 2 har tidigare visats i Tallinn (Estland), Thbilisi (Georgien), Pärnu (Estland) och Budapest (Ungern). Den innehåller närmare hundra verk av modeillustratörerna Marju Tammik, Anu Samarüütel, Britt Samoson och Katlin Kaljuvee från Estland; Laura Laine, Annu Kilpeläinen och Riikka Sormunen från Finland; Cecilia Carlstedt, Stina Persson, Daniel Egnéus, Sara Andreasson och Liselotte Watkins från Sverige; Naja Conrad-Hansen, Mia Marie Overgaard, Mads Berg och Lisa Grue från Danmark; och Esra Roise, Natalie Foss, Magnus Voll Mathiassen och Hans Christian Øren från Norge.

Utställningen är producerad av den estniska konstföreningen MTÜ Kunstiloomus och visas nu för första gången i Sverige på Textilmuseet.
Med stöd av Estniska Ambassaden, Stockholm.

Illustration: Daniel Egneus (bild beskuren)

DELA

ÖPPETTIDER:

MÅn stängt
tis 12-17
ons 12-17
tors 12-19
Fredag 12-17
Lördag 12-16
söndag 12-16

Textilmuseet
Textile Fashion Center
Skaraborgsvägen 3 A, SE-501 80  Borås
+46 33 35 89 50
textilmuseet@boras.se

Länk till Borås Museum
Textilmuseet

KONTAKT

Textilmuseet, Textile Fashion Center
+46 33-35 89 50
textilmuseet@boras.se