Textilmuseet
Borås Stad

SVE | FIN | ENG

SVE | FIN | ENG

Verk i bild: Emma K Gudmundson "Floats", Anton Brunberg "Pallet Thief", Mirjam Hemström "The Metamorphosis of Weaving"

4 september – 31 oktober 2021

Ung Svensk Form 2021

För första gången visas utställningen Ung Svensk Form i Borås!

I utställningen Ung Svensk Form 2021 visas 26 unga formgivare som på olika sätt kommer att bidra till att förändra och förbättra framtiden. De gör det med möbler, mode, hantverk, film och förstärkt verklighet. Men framför allt: de gör det med hjärtat. Välkommen till Ung Svensk Form, och välkommen till framtiden!

Ung Svensk Form 2021 Länk till annan webbplats. är en samproduktion mellan Svensk Form och IKEA Museum, i samarbete med Kulturhuset Stadsteatern och Malmö stad.

Utställningen på Textilmuseet presenteras i samverkan med Svensk Form, Textile Fashion Center och Svensk Form Väst.

Är du medlem i Svensk Form? Då går du in gratis till Textilmuseet t.o.m. 31 oktober!*
*Gäller mot uppvisat medlemskort, observera att kortet är personligt och inte kan användas av någon annan. Med Medlemskap Plus-kortet går även de familjemedlemmar som är bosatta på samma adress in gratis. Läs mer här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer om Ung Svensk Form 2021

Ung Svensk Form har en kraft och energi som inspirerar och som vill förändra. Med hantverksskicklighet och materialkänsla visas här vad som pågår inom det senaste av ung svensk design och formgivning. Ung Svensk Form är en årlig jurybedömd utmärkelse och vandringsutställning med syfte att öka och bredda kunskapen om ung och nyskapande svensk formgivning. I Ung Svensk Form lyfts behovet av att skapa och undersöka fritt, utan krav på anpassning till marknaden. Ung Svensk Form har en viktig funktion som ett forum där möten mellan formgivare, producenter och publik uppstår. Utmärkelsen stimulerar gränsöverskridande projekt, och delar därför inte in ansökningarna i kategorier. Ett flertal stipendier delas ut till utvalda formgivare som särskilt utmärkt sig. Utställningen turnerar både i Sverige och utomlands. Projektet startades 1998 på initiativ av Svensk Form och Form/Design Center i Malmö. Många av tidigare års deltagande formgivare är numera väl etablerade inom sina respektive områden.

Ung Svensk Form 2021 är en samproduktion mellan Föreningen Svensk Form och IKEA Museum, i samarbete med Kulturhuset Stadsteatern och Malmö stad.

Stipendierna i Ung Svensk Form 2021 delas ut av Arvet, Ericsson, IKEA of Sweden, Kvadrat, Lammhults Möbel, Massive Entertainment och Stiftelsen för Garverinäringens främjande.

Intervju i TEX!TV med Mats Widbom, VD Svensk Form

För dig som missade invigningen av Ung Svensk Form 2021 på Textilmuseet finns nu en ny chans att höra mer om utställningen! TEX by Marketplace Borås Länk till annan webbplats. har intervjuat Mats Widbom, VD för Svensk Form.

Lyssna till Mats tankar om Ung Svensk Form och hör mer om de verk som visas i årets utställning:

Medverkande Ung Svensk Form 2021

Se mer av alla medverkande i Ung Svensk Form på 2021.ungsvenskform.se Länk till annan webbplats.

Albin Karlsson & Johanna Jonsson
Alexandra Fransson & Jacob Alm Andersson
Alexandra Friberg
Anton Brunberg
Anton Kreü
Antonia Pihl
Asli Abdulrahman
Emma K Gudmundson
Gustaf Montelius
Jakob Skote & Max Čelar
Jakob Skote, Max Čelar & Sebastian Dahlqvist
Johanna Wälivaara
Kalle Hellmark & Angelina Kjellén
Linn Henrichson
Marie Isacsson
Mathilda Karlsson
Mirjam Hemström
Mårten Tovle
Qian Jiang
Rasmus Nossbring
Rasmus Steyner Randén
Rebekka Quiroz Wiberg
Sigrid Schiøtz Olsen
Studio Lampent
Therese Isabelle Olsson
Vasily Sitnikov

I samband med att Borås stad firar 400 år 2021 visas den nationella utställningen Ung Svensk Form i stadens centrum i Textile Fashion Center. Det är självklart att med jubileets tema att Borås ska bli en snyggare, modernare stad i större kostym att visa Sveriges unga, talangfulla och nytänkande formgivare. Bland annat ingår tre designers från Textilhögskolan, en del av Högskolan i Borås.

ÖPPETTIDER:

MÅn stängt
tis 12-17
ons 12-17
tors 12-19
Fredag 12-17
Lördag 12-16
söndag 12-16

Textilmuseet
Textile Fashion Center
Skaraborgsvägen 3 A, SE-501 80  Borås
+46 33 35 89 50
textilmuseet@boras.se

Länk till Borås Museum
Textilmuseet

KONTAKT

Textilmuseet, Textile Fashion Center
+46 33-35 89 50
textilmuseet@boras.se