Textilmuseet
Borås Stad

SVE | FIN | ENG

SVE | FIN | ENG

We Knit for Peace

Är det möjligt att sticka fred?
Kan själva strävan efter att skapa förändring faktiskt åstadkomma något?

Information om öppningsdatum meddelas här inom kort. Läs mer om Textilmuseets öppettider här.

Utifrån dessa frågor utformades föreställningen Knitting Peace av Cirkus Cirkör. En poetisk nycirkusupplevelse med hisnande artisteri i en värld av trådar och nystan. I år när Borås firar 400 år sätts föreställningen upp på Borås Stadsteater i samarbete med Cirkus Cirkör efter en framgångsrik världsturné. Och när Sveriges textila huvudstad firar jubileum står kraften i det textila hantverket i centrum. En kraft som manifesteras i denna utställning med över 100 verk som skickats in till Textilmuseet från både Sverige och andra länder. Tack till alla er som bidragit!

Att pennan är mäktigare än svärdet är ett känt talesätt, men kanske kan ett par stickor vara lika kraftfulla? Runtom i världen engagerar sig människor för att skapa en bättre värld med hantverk som metod. Det kan handla om fred, icke-våld, jämställdhet, inkludering eller anti-konsumism. Detta fredliga sätt att protestera och uttrycka sina åsikter genom hantverk är en gräsrotsrörelse som fått namnet Craftivism. Till den här utställningen ställde vi tre frågor till de som skickade in bidrag: Varför stickar du; Vad strävar du efter och Går det att sticka fred? Svaren kan du ta del av i ett tryckt häfte eller i en digital katalog som kommer att publiceras här på vår webbsida.

I utställningen visas också stickningar från tidigare upprop i samband med Knitting Peace och ännu fler kan ses i Borås Kulturhus samt i Borås Stadsteaters foajé i samband med insläpp till föreställningen. Under sin resa runt om i världen har föreställningen engagerat och mött fredsstickare som delat med sig av sina verk och tankar kring att sticka fred. Mängden stickningar som kommit in har varit överväldigande och det är tydligt att kombinationen cirkus, strävan och stickning har växt till en rörelse som spänner över flera kontinenter. Via handarbetet och Knitting Peace flätas craftivism från New York, Rosario, Girona, Alby och Säffle ihop med Textilmuseet.

Vi hoppas att utställningen inspirerar till att tro på och engagera sig för en bättre värld tillsammans med andra. Eller kanske du helt enkelt blir sugen på att sticka? Ute i Textilmuseets makerspace DIY kommer det att finnas en ”Knitting Corner” med material och tips, och det blir även sticknings- och cirkusaktiviteter (digitala och/eller på plats) under utställningsperioden.

“När vi skapar med våra händer och drömmer från våra hjärtan uppnås verklig magi.”
– Betsy Greer, sociolog som grundat begreppet CraftivismI samarbete mellan Textilmuseet, Cirkus Cirkör, Borås Stadsteater och Hemslöjdskonsulenterna Region Västra Götaland.


ÖPPETTIDER:

MÅn stängt
tis stängt
ons stängt
tors stängt
Fredag stängt
Lördag stängt
söndag stängt

Textilmuseet
Textile Fashion Center
Skaraborgsvägen 3 A, SE-501 80  Borås
+46 33 35 89 50
textilmuseet@boras.se

Länk till Borås Museum
Textilmuseet

KONTAKT

Textilmuseet, Textile Fashion Center
+46 33-35 89 50
textilmuseet@boras.se