Textilmuseet
Öppet idag 12-16
Öppet idag 12-16
Textilmuseet

Historik

Som ett resultat av teko-industrins kraftiga nedgång under 60-talet bestämde sig några av stadens eldsjälar för att rädda den svenska textil- och konfektionsindustrins historia. Deras engagemang resulterade i att Textilmuseet, som till en början kallades för Tekomuseet, grundades. Av naturliga skäl började man att samla in föremål med anknytning till Borås-och Sjuhäradsbygden. Under åren har samlingen växt sig allt större och breddat sitt insamlingsfält.

Museet låg först inhyst i gamla Konstsilkes fabriker i kvarteret Simonsland. Efter 20 år hade museet växt ur de dåvarande lokalerna och man beslutade sig för att flytta verksamheten till Åkerlunds gamla bomullsspinneri. Året var då 1992.

2010 var det dags igen. Kommunstyrelsen, tillsammans med högskola och näringsliv, fattade ett gemensamt beslut om att samla stadens textila verksamheter under ett och samma tak, närmare bestämt i Textile Fashion Center. Med det är vi tillbaka där vi en gång startade.

Inför den nya rollen tog Textilmuseet chansen och påbörjade ett omfattande förnyelsearbete som resulterat i en delvis ny inriktning av verksamheten.