Skola
Textil och modeindustrins hjärta ligger sedan länge i Borås och Sjuhäradsbygden, vilket ger oss en unik möjlighet att öka kunskapen kring textil och design i pedagogiska sammanhang. Tillsammans med Textilmuseets pedagoger erbjuder vi visningar och aktiviteter för elever från förskoleåldern till gymnasiet.
Våra skolprogram vill inspirera och ge nya perspektiv kring aktuella frågor som rör textil. Alla barn och ungdomar ska få kunskap om vårt kulturarv. Sjuhäradsbygdens textila profil och kulturhistoria har en särskild plats hos oss och ingår som en naturlig och levande del i vårt utbud.
Textilmuseets ambition är att alla elever ska känna sig inkluderade, bli sedda och komma till tals under besöket. Våra visningar bygger på och bjuder in till aktiva diskussioner kring olika frågeställningar. Skolprogrammen på Textilmuseet är kopplade till skolans styrdokument. Visningen utformas och anpassas i mötet med eleverna, utifrån deras ålder, förutsättningar, intresse och kunskapsnivå.
Textilmuseets skolprogram
Upptäck museet
Förskolan
För de minsta barnen är ett museibesök en stor upplevelse! I deras takt upptäcker vi därför museet, vi kikar runt i utställningarna, känner på textila föremål eller kanske klär ut oss. I den här visningen är det barnens nyfikenhet och lust som styr var vi hamnar.
Textil Kraft
Visning, Textil Kraft
Åk 1-6
Varför ligger Textilmuseet i Borås? Vad är textil och hur tillverkas det? Och var, i Borås eller någon annanstans, tillverkas våra kläder? En visning i vår basutställning Textil Kraft går att lägga upp på olika sätt beroende på era intressen, det kan handla om industrialiseringen, konsumtion och miljö, globala arbets- och levnadsförhållanden eller hembygd. Här möts lokalt och globalt, historia och nutid. Eleverna får möta textilmaskinerna, tekniken, kraftkällorna, textilarbetaren, arbetsvillkoren, konsumtionsproblematiken, miljön, forskningen och textilbranschens framtid.
Kläder & Couture
Visas t.o.m. hösten 2024
Åk 5 – gymnasiet
I slutet av 2021 invigde Textilmuseet utställningen Kläder & Couture. Utställningen berättar om hur Sverige inspirerades av Paris-modet under mitten av 1900-talet. Vi får följa historien om hur ett mindre konfektionsföretag i Borås utvecklades till att bli bland kvalitetsmedvetna damer i hela landet. Då såg produktion och konumtion annorlunda ut mot i dag, det tillverkades färre plagg med högre kvalitet. Hur kan vi inspirerars av det i dag? Hur ser framtidens företag och konsumtion ut? Utställningen kan kombineras med Textil Kraft eller Textil konsumtion, miljö och arbetsvillkor.
Omstart Mode
75 minuter
Åk 4 – gymnasiet
Modebranschen behöver en omstart. Kläder och mode är roligt, kreativt och ett sätt att kommunicera. Samtidigt är den globala textil- och modeindustrin ett hot mot människor, miljö och klimat. Låga priser och säljande reklam gör att våra garderober svämmar över. Textilindustrin kräver stora naturresurser, skapar föroreningar och i många länder är arbetsförhållandena usla. Det hela är ett problem utan enkla lösningar. Det behövs en genomgripande förändring hos både företag och konsumenter.
I Textilmuseets nya utställning Omstart Mode, berättar vi om detta utifrån tre teman Tänk om resurser, Tänk om produktion, Tänk om konsumtion. Att tänka cirkulärt istället för linjärt. Vi pratar också om arbetsvillkor förr och nu.
I museilektionen ingår visning, diskussioner och övningar.
Utforska museet
F -3
Kanske klassens första museibesök, vi utforskar museet tillsammans.
Hur fungerar ett museum, vad är en utställning,
Vi kan också anpassa efter era önskemål
Avslutas med ett obligatoriskt besök i provningsgarderoben.
Upptäck museet i detalj
För er som varit på Upptäck museet är detta ett bra andra besök. Under det här besöket studerar vi museet mer i detalj med bland annat hjälp av webbäggen.
Start i februari fram till maj
Målgrupp: Förskolan
Ålder 2-5 år
Maskinvisning
Under visningen får ni veta allt om hur ett tyg blir till och se hela processen steg för steg.
Maskinvisningarna går bra att anpassa efter ålder och önskemål. De kan fokusera på allt ifrån designprocess, textilindustrihistoria till textilindustrin idag
Målgrupp: Åk 2-9 och gymnasiet
Start i februari fram till juni
Klänningen gör mannen, haute couture - en ny era
Traditionellt har couturen vänt sig uteslutande till kvinnor, i dag är det en hantverksgenre under förändring och som börjat bli normbrytande och expressiv. Stockholmsbaserade Fredrik Robertsson är en av få män i världen som tagit sig in som beställare i haute couturens salonger. Fredrik har med sin könsöverskridande estetik blivit en stilförebild för kreatörer världen över. En föregångare i en tid när polariseringen mellan manligt och kvinnligt i modet ifrågasätts och där klänningen flyttar fram positionerna i herrgarderoben.
Under besöket kommer eleverna att få synliggöra normer och använda sig av ett kritiskt tänkande. Genom att analysera och diskutera hur det påverkar i mötet med människor.
Funderingar kring hur klädval och tankesätt synliggör de osynliga regler som styr oss för att vidare kritiskt granska olika plaggs uttryck samt hur vi kodar dom.
Viktigt är att uppmuntra till ett självständigt tänkande och navigera kring normer och könsroller.
För de yngre åldrarna blir det mer grundläggande frågor kring klädval utifrån könsnormer.
Hur och vad påverkar vi genom vårt sätt att klä oss? Och varför är det bestämda regler kring kläder för vissa yrkesgrupper etc? Genom att förklara normer och hur det ser ut i våra liv kan vi introducera ett kritiskt tänkande på en grundlig nivå.
Start i februari fram till juni
Målgrupp: förskolan, förskoleklass, åk 1-9, gymnasiet, vuxenutbildning
Bokning och priser
Kontakt och bokning sker via e-postadress bokning.textilmuseet@boras.se
Kostnadsfritt för skolor inom Borås Stad, övriga riket 700 kr.
Bra att veta inför besöket
Matsäck eller frukt får ätas i museet endast i anslutning till entrén, i övriga ytor är förtäring eller dryck inte tillåtet.
Går ni på egen hand med en grupp under museets öppettider så vill vi att ni anmäler ert besök för att förhindra eventuella krockar i utställningarna.
Förberedelsehäfte
För dig som vill vara extra förberedd på hur Textilmuseets lokaler ser ut kan du ta del av museets förberedelsehäfte Pdf, 4.6 MB..
Borås Museums skolprogram
Textilmuseet är en del av Borås Stads Kulturförvaltning och De Kulturhistoriska Museerna i Borås som består av Textilmuseet, Almedahls museum och Borås Museum.
Livet förr
Friluftsmuseet på Borås Museum består av hus från 1600- till 1800-talet som tillsammans ger en bild av livet på landsbygden i Sjuhäradstrakten. Under visningen går vi in i husen och pratar om hur livet var för de människor som en gång levde där. Visningen passar för alla åldrar så vilka aspekter av livet förr vi fokuserar på anpassas därför efter eleverna.
Bokas under perioden april-oktober, visningen tar cirka 60 minuter.
Förskola-f-klass, årskurs 1-3, årskurs 4-6, Grundsär, Årskurs 7-9 Gymnasiet
Stadsvandring
En resa i Borås historia innanför de tidigare Staketgatorna, idag Yxhammarsgatan och Fabriksgatan, mellan Söderport och Norrport. Vi pratar om varför staden hade tydliga gränser. Stadens monopol på handel, tullar och smuggling. Målet med vandringen är att väcka nyfikenhet hos eleverna och att motivera till fortsatt kunskapsinhämtning om sin närmiljö samt ge eleverna en historisk rumsuppfattning.
För- och efterarbete - Inför besöket finns ett lärohäfte som innehåller ett grundmaterial om Borås förr i tiden som ni kan förbereda eleverna med i skolan.
Stadsvandringen kan bokas under perioden april-oktober.
Observera! samling vid Textilmuseet, vandringen tar cirka 60 minuter.
Årskurs 1-4