Textilmuseet
Öppet idag 12-17
Öppet idag 12-17
Textilmuseet

Foto: Anna Sigge

Skola

Textil och modeindustrins hjärta ligger sedan länge i Borås och Sjuhäradsbygden, vilket ger oss en unik möjlighet att öka kunskapen kring textil och design i pedagogiska sammanhang. Tillsammans med Textilmuseets pedagoger erbjuder vi visningar och aktiviteter för elever från förskoleåldern till gymnasiet.

Våra skolprogram vill inspirera och ge nya perspektiv kring aktuella frågor som rör textil. Alla barn och ungdomar ska få kunskap om vårt kulturarv. Sjuhäradsbygdens textila profil och kulturhistoria har en särskild plats hos oss och ingår som en naturlig och levande del i vårt utbud.

Textilmuseets ambition är att alla elever ska känna sig inkluderade, bli sedda och komma till tals under besöket. Våra visningar bygger på och bjuder in till aktiva diskussioner kring olika frågeställningar. Skolprogrammen på Textilmuseet är kopplade till skolans styrdokument. Visningen utformas och anpassas i mötet med eleverna, utifrån deras ålder, förutsättningar, intresse och kunskapsnivå.

Program HT-2022

Upptäck museet

Förskolan

För de minsta barnen är ett museibesök en stor upplevelse! I deras takt upptäcker vi därför museet, vi kikar runt i utställningarna, känner på textila föremål eller kanske klär ut oss. I den här visningen är det barnens nyfikenhet och lust som styr var vi hamnar.

Textil Kraft

Maskinvisning – från bomullsfiber till jeanstyg

Åk 2-9 och gymnasiet

Under visningen får ni veta allt om hur ett tyg blir till och se hela processen steg för steg.

Maskinvisningarna går bra att anpassa efter ålder och önskemål. De kan fokusera på allt ifrån designprocess, textilindustrihistoria till textilindustrin idag.

Visning, Textil Kraft

Åk 1-6

Varför ligger Textilmuseet i Borås? Vad är textil och hur tillverkas det? Och var, i Borås eller någon annanstans, tillverkas våra kläder? En visning i vår basutställning Textil Kraft går att lägga upp på olika sätt beroende på era intressen, det kan handla om industrialiseringen, konsumtion och miljö, globala arbets- och levnadsförhållanden eller hembygd. Här möts lokalt och globalt, historia och nutid. Eleverna får möta textilmaskinerna, tekniken, kraftkällorna, textilarbetaren, arbetsvillkoren, konsumtionsproblematiken, miljön, forskningen och textilbranschens framtid.

Textil, konsumtion, miljö och arbetsvillkor

Åk 7-9 och gymnasiet

I Sverige köper varje person i genomsnitt 13 kg ny textil per år! Detta motsvarar ungefär 50 plagg. Hur många plagg hinner man använda egentligen och hur viktigt är det med trender?

För hundra år sedan fanns inte så mycket att köpa och i stället för att slänga så lagade man kläderna. Vad kan vi lära av det idag?

Våra kläder innehåller oftast mycket kemikalier och mängder av energi och vatten har gått åt vid framställningen. Till de fibrer som odlas används i de flesta fall bekämpningsmedel för att motverka skadeangrepp. Det här får stora konsekvenser för miljön och för de som arbetar inom textilindustrin dessutom finns giftrester kvar i plaggen när vi köper dem.

Var tillverkas kläderna och av vem? Förr tillverkades kläderna här i Borås men numera sker produktionen i låglöneländer t ex i Sydostasien. Hur ser arbetsvillkoren och livssituationen ut för textilarbetarna? På museet finns ett uppbyggt textilarbetarhem från Bangladesh som ger en bild av hur verkligheten där kan se ut.

I museilektionen ingår värderingsövningar och praktiska moment som skapar förståelse för hur val och prioriteringar i vardagen kan påverka miljön.

Dessutom diskuterar vi hur vi kan tänka nytt kring konsumtion och förändra våra vanor för en hållbar framtid.

Kläder & Couture

Visas t.o.m. hösten 2024
Åk 5 – gymnasiet

I slutet av 2021 invigde Textilmuseet utställningen Kläder & Couture. Utställningen berättar om hur Sverige inspirerades av Paris-modet under mitten av 1900-talet. Vi får följa historien om hur ett mindre konfektionsföretag i Borås utvecklades till att bli bland kvalitetsmedvetna damer i hela landet. Då såg produktion och konumtion annorlunda ut mot i dag, det tillverkades färre plagg med högre kvalitet. Hur kan vi inspirerars av det i dag? Hur ser framtidens företag och konsumtion ut? Utställningen kan kombineras med Textil Kraft eller Textil konsumtion, miljö och arbetsvillkor.

Mönsterjakt

Förskolan

I vår nya utställning Mönstermani får barnen gå på mönsterjakt, i ett rum fyllt av maniska mönsterkrockar från golv till tak blir det lagom klurigt att leta och räkna.

Plats: Textilmuseet
Tid: september – december
Tidsåtgång: 45 -60 minuter
Ålder: Från 4 år
Anmälan: bokning.textilmuseet@boras.se

Mönstermani - svensk textildesign 1920-90-tal

Åk F, 1-6, högstadiet och gymnasiet

Välkommen till en inspirerande färg- och formupplevelse i ett rum fyllt av maniska mönsterkrockar från golv till tak. I den här utställningen visas en myllrande exposé över de tryckta mönstrens moderna historia i Sverige. Här presenteras över 350 mönster, från designklassiker skapade av välkända namn till nya favoriter att upptäcka av mer okända formgivare.

En spännande utställning med mycket att upptäcka och inspireras av.

Hela klassens mönster

Åk 2-5

Under v 45-46 erbjuder vi ett besök i Mönstermani i kombination med en workshop i textiltryck. Med inspiration från utställningen får eleverna chans att trycka egna mönster. Hela klassen får ett tyg att trycka på som ni sedan får ta med er, kanske blir det en fin dekoration till klassrummet?

Tidsåtgång: 60-90 minuter
Anmälan: bokning.textilmuseet@boras.se

Kontakt och bokning

Kontakt och bokning sker via e-postadress bokning.textilmuseet@boras.se

Bra att veta inför besöket

Matsäck eller frukt får ätas i museet endast i anslutning till entrén, i övriga ytor är förtäring eller dryck inte tillåtet.
Går ni på egen hand med en grupp under museets öppettider så vill vi att ni anmäler ert besök för att förhindra eventuella krockar i utställningarna.
Till ytterkläder och väskor finns små garderobsvagnar där en grupp kan disponera en egen vagn.

Har du elever som behöver förbereda sig lite extra inför besöket ladda ner vårt förberedelsehäfte. Klicka här för att ladda ner häftet. Pdf, 3.4 MB.
Textilmuseet har nyligen renoverat entréplanet - ett nytt förberedelsehäfte kommer inom kort!