Textilmuseet
Borås Stad

SVE | FIN | ENG

SVE | FIN | ENG

Foto: Maria Fallbäck

30 november 2019 - 12 april 2020

Gianni Versace Retrospective

Modedesignern Gianni Versace var en sann pionjär som i slutet av 1900-talet utmanade modebranschen med sin gränsöverskridande design. Välkommen till en emotionell resa in i Giannis värld och hans designfilosofi som påverkar modebilden än idag.

Gianni Versace (1946-1997) blev under 1980- och 90-talen en av världens mest betydelsefulla modedesigner. Hans kreativitet kände inga gränser utan han blandade friskt mode och konst, antikt och modernt, manligt och kvinnligt. Han kopplade samman mode med musik, fotografi och grafisk design och låg i bräschen för att transformera modevisningar och reklamkampanjer till popkulturella multikonstverk.

Versaces design kännetecknades bl.a. av utmanande skärningar och starka mönster för både män och kvinnor. Hans kollektioner ifrågasatte sexualitet och makt och gick emot den traditionella presentationen av manligt och kvinnligt. Han var öppen gällande sin homosexualitet och blev en viktig person i HBTQ-rörelsen.

Gianni Versace Retrospective visar ett 70-tal utvalda outfits för både dam och herr från Gianni Versaces glansdagar mellan 1989-1997 som lånats in från några av världens främsta samlare av Gianni Versaces design. Huvudsamlaren är Antonio Caravano från Italien. Utställningen har tidigare visats i Kronprinspalatset i Berlin där den arrangerades av Versace-experten Karl Von Der Ahé som även kurerar utställningen i Borås i samverkan med Textilmuseet. Utställningen på Textilmuseet är designad av Aia Jüdes.

Gianni Versace Retrospective är en fortsatt satsning för Textilmuseets vision att vara Nordens ledande museum inom textil med inriktning på textilindustri, mode, design, konst och innovativa textilier. Varmt välkommen under utställningsperioden 30 november – 12 april.

Utställningen presenteras i samarbete med Borås TME.länk till annan webbplats

visningar

Delta i en fördjupad visning (45 min) där en av våra intendenter berättar mer om plaggen i utställningen och vad som kännetecknade Gianni Versaces design. Observera att visningen bokas på Ticketmaster, läs mer och boka här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Kostnad 182 kr (priset inkluderar serviceavgifter).

Visningstider 9 jan - 11 april:
Fredagar kl 14
Torsdagar kl 17
Lördagar kl 15:45

Introduktioner

Introduktion
Följ med på en introduktion (15 min) där en av våra intendenter berättar mer om Gianni Versace. Ingår i museientrén.

Tisdag – lördag
kl 11.30, 13.30 och 15.30.

Söndagar
kl 11.30 och 13.30.

Tack till våra samarbeten

DELA

Textilmuseet
Textile Fashion Center
Skaraborgsvägen 3 A, SE-501 80  Borås
+46 33 35 89 50
textilmuseet@boras.se

Textilmuseet

KONTAKT

Textilmuseet, Textile Fashion Center
+46 33-35 89 50
textilmuseet@boras.se