Textilmuseet
Öppet idag 12-16
Öppet idag 12-16
Textilmuseet

Brodera på stickat

Stygn och sömmar i alla dess former. Stygn som tecknar linjer, fyller ytor och bildar mönster eller reliefer. Textilformgivaren Britt Mari Christoffersson lyfter stickningen och dess ytor till ännu en nivå i sin tredje utställning om stickning.

Vad händer om man adderar enkla för- och efterstygn, franska knutar eller hopadragningar till en stickad yta? Välkända stygn har varit utgångspunkten i utställningen som består av över 500 kvadratiska prover och ett antal plagg. Resultatet är både lustfyllt, färgstarkt och experimentellt.

Britt Marie Christoffersson är stickgurun och inspiratören som utvecklat stickkonsten under de senaste decennierna. Resultatet av hennes studier, där hon trängt djupare i teknikernas möjlighet, ledde först till utställningen Gamla mönster, nya tröjor, all världens stickteknik. Sedan följde utställningen, Stickning – ett hantverk att utveckla där hon utgick från kända sticktekniker och påvisade hur dessa kan varieras i det oändliga och på hur en kreativ process kan få fart om en idé får leda till en annan. Just i år är det tio år sedan denna utställning visades på Textilmuseet.

Som formgivare har Britt Marie Christoffersson lång erfarenhet. Hon har arbetat för Sjuhäradsföretag som Almedahls och Borås Wäveri men mest känd är hon från sitt engagemang i uppstarten av 10 – gruppen. Men under sent 80 tal var det intresset för stickningen som tog över och förutom utställningsproduktioner har Britt Marie Christoffersson gett ut böckerna Svenska tröjor -88 och Stickning – ett hantverk att utveckla -09. Hela hennes produktion av mönsterprover samt nedtecknat material kommer succesivt att doneras till Hallands Konstmuseums stickarkiv där det blir en värdefull källa för vidare studier.

Besök Textilmuseet

Skaraborgsvägen 3A, Borås

Öppettider den här veckan

MåndagStängt
Tisdag12-17
Onsdag12-17
Torsdag12-19
Fredag12-17
Lördag12-16
Söndag12-16

Entréavgifter

Fri entré torsdagar kl. 17.00-19.00