Textilmuseet
Öppet idag 12-16
Öppet idag 12-16
Textilmuseet

Reconstructing memory

Foto. Kristina Müntzing

Konstnären Kristina Müntzing har fått fri tillgång till Textilmuseets samlingar, både dräkt, konfektion, mönsterprover men även vårt arkivmaterial bestående av foton och filmer. I Reconstructing Memory får vi ta del av hennes tolkning av hur historia bevaras och återberättas genom ett museums samlande. Var finns t.ex. arbetskläderna? Vad säger en bild när namnet och platsen är glömd? Kan man bevara kroppens minne av ett arbetsmoment?

Kristina Müntzing använder konsthantverksmetoder och dans för att gestalta ett somatiskt arkiv. Hon använder bilder och material från skilda tider som strimlas och vävs ihop, och blir därmed både bild och mönster, karta och arkiv. Utställningen öppnas med Performing Memory, en dans-performance som bygger på minnen av rörelser från sömnadsproduktion.

Kristina Müntzing är född i Helsingborg 1973. Hon har en M F A (Master of fine Art) både från Goldsmiths College i London och Konsthögskolan Valand. Kristinas verk har visats på bl.a. Kunst Werke i Berlin, Kiasma i Finland, Göteborgs Konstbiennal, Shiryaevobiennenalen i Ryssland samt konsthallar och institutioner i Sverige och utomlands.

"Det är på något sätt omöjligt att inte imponeras av Kristina Müntzings ambition att visualisera ett mer eller mindre osynligt material. Hon lyckas därtill koppla loss sina verk från dess historia i tillräckligt hög grad för att göra dem intressanta på egen hand. Jag tycker också att Textilmuseet har visat beundransvärt mod genom att släppa in Müntzing och därmed ännu en gång understryker att deras verksamhet ska präglas av öppenhet, nyfikenhet kvalitet och bredd. Grattis!"
- Boel Ulfsdotter, Göteborgs-Posten

Ett speciellt tack till:

Textilmuseets volontärer i sy-gruppen som bidragit med berättelser och deltagit i skapandet av ett av flätverken.
Dansarna Ulrika Liljedahl, Petronella Brink, Isabel Schwardt och Emelie Lihav
De Sju Häradernas Kulturförening
Bidragsgivarna Helge Ax:son Johnsons stiftelse, Stiftelsen Längmanska kulturfonden och VG regionen

Vy över utställningshallen. Reconstructing Memory. Foto Jan Berg

Foto: Jan Berg

Besök Textilmuseet

Skaraborgsvägen 3A, Borås

Öppettider den här veckan

MåndagStängt
Tisdag12-16
Onsdag12-16
Torsdag12-16
Fredag12-16
Lördag12-16
Söndag12-16

Entréavgifter

Fri entré torsdagar kl. 17.00-19.00