Textilmuseet
Öppet idag 12-16
Öppet idag 12-16
Textilmuseet

Grafisk form: Lars Høie

När rötter bränns

”Det textila omsluter våra kroppar och sveper genom olika samhällsrum. Materialets rötter är inte fast förankrade i marken utan genomgår förflyttningar. Det är sammantråcklat av vardagens rester, och kulminerar i frågor kring platsens tillblivelse.”

I ”När rötter bränns” visas verk av av nio samtida textilkonstnärer som tillsammans med ljud- och bildmaterial från Textilmuseets arkiv skapar en dialog mellan de samtida konstnärskapen och museets rika historia. Utställningen förhåller sig till platsen Sjuhäradsbygden och Västra Götalandsregionen – en plats som textila kunskaper, material och rötter har migrerats till men också ifrån. Den är ett undersökande av textilens betydelse för platsens historia, identitet, ursprung, hem, tillhörighet och minnenas bedräglighet. Här finns berättelser av vitt skilda slag – från artonhundratalets transatlantiska import av bomull, till nittonhundratalets arbetskraftinvandring, och det sena tvåtusentalets export av designidéer med produktion i textilindustrier runt om i världen. Vi får se textil som ett material i konstant rörelse, med rötter och historier från hela världen

Med utställningstiteln drar curatorerna Åsa Dybwad Norman och Frida Hållander paralleller till det faktum att stora mängder textilier idag kasseras och eldas upp: från de svenska betande fårens ull, till osäljbara plagg från den globala textilindustrin. Eldandet kan ses som att något upplevs viktigt och akut, att det bränner till. Ur askan uppstår frågan: Vad händer när rötter bränns?

Utställare

Klara Albertsson
Katrin Bawah
Malinn Daengtakote Petersén
Karin Granstrand
ben-hui grâce wu
Hållams Linnea Henriksson
Fadhel Mourali
Statira Jazayeri
Carina Petersson

Curatorer

Åsa Dybwad Norman och Frida Hållander

Utställningen är ett samarbete mellan Konsthantverkscentrum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Textilmuseet och FORM & Folk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Vi medverkar i Craft Days!

4 maj kl.15.00. Läs mer här.

Utställningen visas i lilla hallen, plan 2.
Mer information hittar du i avsnittet hitta hit. Länk till annan webbplats.

Besök Textilmuseet

Skaraborgsvägen 3A, Borås

Öppettider den här veckan

MåndagStängt
Tisdag12-16
Onsdag12-16
Torsdag12-16
Fredag12-16
Lördag12-16
Söndag12-16

Entréavgifter

Fri entré torsdagar kl. 17.00-19.00