Textilmuseet
Öppet idag 12-16
Öppet idag 12-16
Textilmuseet

Klädd för sport – Från bloomers till MAMILs

Utställningen Klädd för sport – från bloomers till MAMILs handlar om 1900-talets utveckling av specialiserade sportkläder. Den innehåller plagg, bilder och film och berättar om funktion och materialutveckling, mode, kroppsideal och moral.

Idag är det självklart att träningskläder är funktionella, följsamma och fukttransporterande. Dessutom ska de vara snygga, men ändå se annorlunda ut än vanliga modeplagg. Men att bära särskilda kläder vid idrottsaktiviteter är en ganska ny företeelse. I utställningen berättar vi om utvecklingen av specialiserade sportplagg under 1900-talet fram till idag genom olika teman.

Sportplagg speglar uppfattningar om status och moral under olika tider. Fotografier från början av 1900-talet visar tennisspelande män i vita, moderiktiga plagg. De fåtal kvinnor som deltar är också moderiktigt och opraktiskt klädda i långkjol och korsett. Att sporta var en elitistisk, manlig aktivitet. När vida ”cykelbyxor”, bloomers, lanserades för kvinnor vid denna tid ansågs de chockerande. Men redan på 30-talet kunde sportande kvinnor klä sig i shorts och korta sockar. Kvinnors klädsel och deltagande i idrott har dock fortsatt debatteras in i vår tid.

Ett annat område som påverkar sportklädernas utseende är det rådande modet. Men sportplaggen påverkar också i sin tur modet. Under 1920-talet kom ett nytt, ungdomligt ideal och det blev modernt att sporta. Även modeplaggen fick då mer rörelsevidd och trikå blev vanligare. Många minns Björn Borgs trendsättande pannband och Ingemar Stenmarks hemstickade mössa på 1970-talet, och under 1980-talet förflyttades bekväma sportplagg som joggingoverallen, cykelbyxan och bodyn från träningspasset till vardagsmodet.

Sportplagg driver också på utvecklingen av material och design för ökad funktion. Ull och trikå kompletteras på 1930-talet med stretchig lastex och på 1950-talet revolutionerar syntetmaterial som nylon och elastan. Utvecklingen har fortsatt med material som släpper igenom svett, simdräkter som minskar vattenmotståndet och träningsplagg med anti-luktbehandling. I framtiden bär vi kanske sportplagg med inbyggd teknik som puls- och stegmätning.

Utställningen är producerad i samerkan med Borås Idrottshistoriska Sällskap, Smart Textiles/Textilhögskolan och SISU/Borås Borås.

Besök Textilmuseet

Skaraborgsvägen 3A, Borås

Öppettider den här veckan

MåndagStängt
Tisdag12-16
Onsdag12-16
Torsdag12-16
Fredag12-16
Lördag12-16
Söndag12-16

Entréavgifter